Jak dětem dodat energii do nového školního roku?

Jak dětem dodat energii do nového školního roku?

07. 06. 2023
Ani jsme si na prázdniny nestihli zvyknout a najednou jsou fuč. Léto bylo zábavné, plné nových výzev a dobrodružství. Teď na malé i velké školáky čeká další – nový školní rok. Jaká svačinka jim v lavicích dodá energii a jaká je naopak unaví?

 

Nakopávači energie

1. Ovesné vločky 

Začít den ovesnými vločkami je skvělý nápad – to platí především pro ty školou povinné. Díky nízkému glykemickému indexu dlouhodobě nasytí. Zároveň tělu dodávají prospěšné látky – obsahují totiž řadu vitamínů, minerálních látek a vlákninu. Bohaté jsou například na vápník, hořčík, draslík a na vitamíny E a B. Tyto živiny bojují proti dvěma nepřátelům – stresu a únavě. Oves navíc podporuje soustředění a zvyšuje pozornost.

Tyčinky Lifebar Oatsnack obsahují až 34 % bezlepkových ovesných vloček. S kousky čokolády, citronový, nebo brownie – jakou příchuť si oblíbí váš školák?

2. Ovoce a zelenina

Ovoce ani zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku ­– ať už v čerstvé nebo sušené variantě. Jedno z nejlepších ovocí na dodání energie je banán, který je plný draslíku, vitamínu B6, komplexních sacharidů a vlákniny. Obsahuje přírodní glukózu, takže energii dodá tělu poměrně rychle. Postupné uvolňování energie mají v malíku jablka – respektive jejich slupka. V zelenině pak jako booster energie kralují brokolice a mrkev. S žádným ovocem ani zeleninou však nešlápnete vedle.

U nás najdete spoustu sušeného ovoce. Je libo meruňky, banánky, fíky nebo třeba třešně? Najdete ho i v našich Lifebarech – třeba v tom třešňovém.

3. Ořechy

Ořechy jsou plné sacharidů a vlákniny – živin potřebných pro trvalý přísun energie. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek, bílkovin, a hlavně kvalitních tuků. Kromě toho, že zasytí a dodají tělu potřebnou energii také blahodárně působí na mozek a nervovou soustavu.

 

Mají vaše děti rády oříšky? Kešu, mandle, para ořechy, pistáciové i pekanové; všechno máme. Na oříškách nešetříme ani v našich tyčinkách Lifebar. V té brazilské je jich dokonce více jak třetina.

 

 Věděli jste, že…?

Raw strava dodává tělu spoustu energie? A to, že je většina našich produktů raw, víte? Granola, kaše, krekrytyčinky Lifebar nebo rawsage. Vybere se každý – i ti malí nejnáročnější strávníci.

 

Jídlo pro mozek

U svačin do školy je dobré sáhnout i po takových potravinách, které stimulují mozek a podporují soustředěnost. Borůvky jsou plné antioxidantů a jsou známé tím, že pomáhají zvyšovat mozkovou aktivitu. Brokolice obsahuje velké množství vitaminu K – ten podporuje koncentraci. Skvělým pomocníkem do školy jsou i rajčata, avokádo, pomeranče, vejce nebo hořká čokoláda – ta navíc dle některých výzkumů zlepšuje náladu! 

Co do školního batohu spíše nebalit

Některé potraviny zajistí tělu rychlý přísun energie – stejně rychle se ale dostaví i následující únava. Vyhnout byste se tak měli klasickým sušenkám, sladkostem a bílému pečivu. Hladina cukru v krvi po jejich snězení velmi rychle klesá a energie vydrží obvykle maximálně dvě hodiny. 

Další články