Nabídka jídla je dnes dechberoucí. Dávno není úkolem jídla "jen" zasytit. Z jídla se stalo hobby, sociální příležitost, také znak naší osobnosti s různými -ismy. Národní kuchyně pronikly do té české, fast food se mísí s luxusními podniky, lokální produkty s cizokrajnými.
Zdá se, že nikdy nebylo lehčí se dobře najíst. Zároveň však nikdy nebylo těžší se v tom všem vyznat. Co je kvalitní jídlo? Jak jíst dobře? Je mnoho konceptů a mnoho nutričních terapeutů.
Základ dobrého jídla tkví bezesporu v kvalitních surovinách. V našem případě nejen BIO, ale i v RAW podobě, kterou si zachovají po celou dobu vzniku produktu. To je pro nás dobré jídlo, které nejen chutná, ale i vyživí tělo vším, co potřebuje.
Co je to raw?
Zdálo by se, že raw je módní trend posledních let, ale není tomu tak. Například již od 19. století (1) doporučovalo hnutí Natural Hygiene v Anglii přírodní, na rostlinné bázi založenou stravu. Podle něj je raw food, neboli živá strava, definována jako jídlo, při jehož přípravě se nepřesáhne teplota 47 °C. Raw výživa se skládá převážně z nevařeného, nezprocesovaného ovoce, oříšků, semínek a naklíčených zrn a fazolí (2).
V Lifefoodu jsou všechny produkty raw, ať už se jedná o tyčinky Lifebar, krekry nebo třeba snídaně. Všechny produkty vyrábíme tak, že během jejích výroby není nikdy překročena teplota nad 45 °C. Co je však ještě důležitější - a tady se liší skutečná Really Raw kvalita tak, jak ji garantuje Lifefood, od konkurence - je to, že ani naše ingredience nikdy během své existence nejsou vystaveny vyšším teplotám. Ostatně, jaký by mělo smysl vyrábět produkty za nízkých teplot, když by je před tím někdo uvařil?
Zakladatelka Lifefoodu, Tereza Havrlandová, raw food neboli živou stravu skutečně miluje a nedá na ni dopustit. V nedávném interview například řekla: "Když jíte raw jídlo, začnete o životě přemýšlet jinak, o svém těle, zdraví, přírodě a zvířatech, vztazích a společnosti..." Další, stejně zajímavý rozhovor s Terezou, najdete i na našem blogu.

REALLY RAW – oficiální certifikace jako garance kvality u lifefood produktů
Pojďme se však podívat na samotnou kvalitu. Bohužel, ne vždy je deklarovaná kvalita raw, skutečnou raw kvalitou. Problémem je, že firmy se většinou nezajímají o to, co se dělo s ingrediencemi před tím, než se dostaly k nim do výrobny. Takže přestože vyrábějí produkty za nízkých teplot, vyrábějí je ze surovin, které jsou ale už dávno "mrtvé", v tom smyslu, že po sklizni byly zpracovány za vysokých teplot daleko přesahujících hranici 45 stupňů Celsia.
Proto vzniklo označení a oficiální certifikace Really Raw - ta má zaručit, že žádná ingredience ve vaší Lifefood tyčince, krekru nebo čokoládě, nikdy neprošla vysokými teplotami, který by poničily její obsah živin a molekulární strukturu.
Konkrétně v Lifefoodu to vypadá tak, že Lifefood od začátku velice dbá na důvěryhodný řetězec dodavatelů, budujeme vztahy, máme osobní vazby. Osobně dodavatele navštěvujeme. Například zde se můžete podívat na fotoreportáž z kakaové farmy. Vždy nás zajímá samotné pěstování rostlinek, ale i jejich zpracování, uskladnění a konečný transport.

RAW rostlinná strava - základ pro všechny bez rozdílu
Výživová doporučení mohou být dnes různorodá, na jednom se však shodují - dostatek čerstvé zeleniny a ovoce je základ. Např. v Británii se doporučuje 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce každý den. Výzkumy doporučují dokonce ještě více. Nebo například Margit Slimáková, naše česká specialistka na zdravotní prevenci a výživu, doporučuje ve svém zdravém talíři vždy minimálně čtvrtinu pro zeleninu a čtvrtinu pro ovoce. Takže celá polovina jídla!
Není nutné opakovat, že ovoce a zelenina jsou nejepší prevencí před onemocněními, chorobami, akutními i chronickými, a také před stárnutím. Čerstvost sama o sobě však nestačí. Mrtvé rajče v lednu dovezené ze skleníkových továren ve Španělsku tělu žádnou výživu nedodá. Základ je zelenina a ovoce, ale hlavně lokální a BIO.
Lifefood proto odebírá své suroviny pouze od BIO farmářů.
nezapomínejme na enzymy
Kromě vitamínů, minerálů a anitoxidantů obsahuje živá strava také enzymy. Enzymy jsou nenahraditelnou součástí a mají nezastupitelnou roli v buněčném metabolismu. Bez nich by prakticky neexistoval život. Jsou hybnou silou veškeré živé hmoty. Při konzumaci tepelně upravené stravy si musí tělo vytvářet enzymy samo. V tomto ohledu syrová strava na rozdíl od tepelně upravené tělo nevyčerpává, ale naopak. Tělu enzymy jednoduše sama dodává a to je odolnější proti nemocem, obezitě, vyčerpání a únavě.

raw food a benefity živé stravy
Některé studie ukazují, že raw živá rostlinná strava je zdravější než vařená rostlinná strava. Vaření ničí enzymy a živiny a mění jejich strukturu. Pokaždé, když zvolíte čerstvou živou stravu, zároveň přijímáte:
- Zvýšený obsah vlákniny, který pomáhá zlepšit hladinu cukrů v těle
- Vyšší obsah esenciálních aminokyselin pro vstřebávání živin a opravu tkání
- Přírodní enzymy pro podporu trávení
- Zvýšený objem vitamínů, minerálů a antioxidantů
- Vysoký obsah vody, který přispívá ke zdravé hladině vody v organismu
Jiné studie poukazují na další výhody živé stravy. Existují např. důkazy, že příjem syrového ovoce a zeleniny může zlepšovat náladu a mentální zdraví (7). Nejlepšími potravinami pro tento účel jsou mrkve, banány, jablka, tmavé zelené listy jako třeba špenát, nebo dále grep, zelí, citrusy, lesní plody, okurka, kiwi. Raw také alkalizuje naše tělo, snižuje kyselost, snižuje se pravděpodobnost kvašení ve střevech a autoimunitní reakce.
Příjem syrového ovoce a zeleniny také může chránit proti rakovině (8).

Zdroje:
- Fry T. C., Shelton H. M., Klein D. What is a raw foods diet and are there any risks or benefits associated with it?. Self Healing Power! How to Tap Into The Great Power Within You. Living Nutrition Sebastopol, CA.
- Messina V., Mangels A. R., Messina M. J. What is a raw foods diet and are there any risks or benefits associated with it?. The Dietitian's Guide to Vegetarian Diets: Issues and Implications. Jones and Bartlett Publishers Boston, MA.
- Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studiesInternational Journal of Epidemiology. Published online February 22 2017
- Slavin JL, Lloyd B. (2012). Health Benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr, 3( 4): 506–16.
- Robinson, P. K., Enzymes: principles and biotechnological applications. Essays Biochem. 59, 1–41 (2015).
- Link, L. B., & Jacobson, J. S. (2008). Factors affecting adherence to a raw vegan diet. Complementary therapies in clinical practice, 14(1), 53–59. doi:10.1016/j.ctcp.2006.12.005
- Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers in psychology, 9, 487. doi:10.3389/fpsyg.2018.00487
- Donaldson M. S. (2004). Nutrition and cancer: a review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition journal, 3, 19. doi:10.1186/1475-2891-3-19