Reportáž z trochu jiné kakaové farmy

Reportáž z trochu jiné kakaové farmy

07. 11. 2023

Majitelka Lifefoodu Tereza Havrlandová navštívila „naše“ farmáře v Peru.

V Lifefoodu spoustu věcí děláme jinak. Budováním výrobny v Běchovicích oživujeme starý brownfield, využíváme jen ty nejlepší BIO RAW ingredience do našich produktů. Proto nám záleží na vztahu s farmáři. Majitelka Lifefoodu Tereza Havrlandová osobně navštěvuje „naše“ dodavatele, farmáře a producenty, aby se přesvědčila o kvalitě surovin, které od nich nakupujeme, způsobu jejich zpracování a i o pracovních podmínkách lidí, kteří je pěstují a sklízejí.

Férové pracovní podmínky a zdravá půda jdou ruku v ruce

Důležité je pro nás férové ohodnocení jejich práce tak, aby jim umožňovala důstojný a perspektivní život. Zároveň si vybíráme takovou spolupráci, kdy planeta Země je dalším rovnocenným partnerem a její obdělávání ji neničí, ale prospívá. Takže spolupracujeme jen s BIO farmáři, kteří navíc produkují v menším rozsahu a nikoli na rozlehlých plantážích. A za třetí, proč to děláme jinak. Jen spokojený farmář a zdravá půda dokážou ze sebe vydat to nejlepší v podobě chutných produktů plných živin.

RAW kvalita vstupních ingrediencí je klíčová

Dalším důležitým bodem na cestě od rostlinky k finálnímu produktu je pak samotné zpracování. Drtivá většina plodů, a to v rámci bio produkce, je po sklizni vystavena zpracování při vyšších teplotách. Parní tunely, průmyslové sušičky, termické louskání, sterilizace – to vše velmi nešetrně plody přírody zbaví jejich přirozené chuti i živin. Více o tom hovoří Tereza ve videu (zapněte si, prosím, titulky).

 Nepražené kakaové boby Nepražené kakaové boby RAW BIO

Tak trochu jiná kakaová farma

Rádi bychom se podělili o návštěvu jedné takové farmy. Nachází se v Peru a jedná se o místní kooperativu, tj. sdružení menších farem, které by samy o sobě měly na velkém mezinárodním trhu těžkou pozici, ale jako sdružení dokážou konkurovat i větším podnikům. O své rostliny se starají s láskou a zpracovávají je šetrně, což můžete vidět na fotografiích. Kakaové boby suší přirozeně na sluníčku. Také výdělek jde zpátky do komunity, do další výroby a sociálních projektů jako je např. škola.

Právě v dnešní době přestává být každý z nás anonymní a problémy na druhém konci světa se již týkají každého z nás. V Lifefoodu věříme, že vzájemnou spoluprací dokážeme mnohé změnit a planetu i naše vztahy uzdravit. Volbou Lifefood produktů pomáháte i vy. Bez vás bychom nedokázali nic. Děkujeme.

 Čokoláda Čokolády RAW BIO

 

Příjezd a vstupní budovy do kooperativy v Peru, vpravo Tereza Havrlandová, majitelka Lifefoodu. Inspekce a zároveň setkání s přáteli může začít.

Příjezd a vstupní budovy kakaové farmy v Peru

 

Terez sedí v přijímací kanceláři, před tím, než se vydají na exkurzi na pole. Šanony, čistota, pořádek, místní si na své práci zakládají. 

Terez, majitelka Lifefoodu, sedí v přijímací kanceláři, před tím, než se vydají na exkurzi na pole.

 

A je tu, kakaový bob! Je krásný! Rostlina, která otáčí světem již tisíciletí. Čokoláda, původně nápoj vyhrazený pouze vládnoucím vrstvám Aztéků a Májů, doslova znamená horká voda, byla původně hořký nápoj. Teprve Španělé do něj začali přidávat cukr a výrobním tajemstvím ještě sto let udržovali aristokratickou Evropu v čokoládovém opojení. Poté se především díky průmyslové revoluci a tím pádem zjednodušenému zpracování stává čokoláda masovější záležitostí, vznikají první legendární pralinky a čokoláda zaplavuje svět. Zajímavost - víte, proč má každý bob jinou barvu? Značí rozdílný stupeň fermentace. Úplně fialové jsou zcela čerstvé a naprosto trpké a hořké jako aspirin. Hnědou barvu mají již fermentované boby. 

http://contao.lifefood.eu/tl_files/data/en/Blog/2019/07_July/Cacao farm/DSC_0690.jpg

 

Masová oblíbenost čokolády s sebou ovšem nese i negativní aspekty - především neúměrný tlak na pěstování kakaových bobů a výrobu. Kakaové boby byly a jsou možností, jak v zemích třetího světa vydělat peníze. Na úkor lokální přírody. Proto se v poslední době objevují iniciativy, kterým záleží na udržitelnosti pěstování. Certifikace BIO je jednou z jistot, že pěstování probíhá v souladu s místní přírodou a není použita žádná chemie. Pro nás je toto jediná možná cesta. Na obrázku jsou sběrné nádoby na právě utržené plody. V nádobách už probíhá fermentace. 

Sbírání bobů

 

V sušárně. Na této farmě ctí staré postupy a nechávají plody sušit přirozeně na sluníčku, respektive v přirozené teplotě. To je první a důležitý krok k tomu, aby rostlina zůstala plně raw, tedy nevystavit ji klasickým sušícím postupům jako jsou třeba horké tunely apod. Zde ještě ta předsušící fáze, kdy boby ještě dofermentovávají a střecha chrání boby před případným deštěm. Plné sušení je pak na sluníčku a volném vzduchu.

Sušárna

 

Přes areál vyrážíme na pole, kde se setkáme nejen s rostlinami, ale i s pracovníky.

A jde se na pole!

 

Tady jsou! Silní chlapi, doma mají rodiny a spoustu dětí. Zleva překladatel a hlavně majitel firmy Daniel, který od kooperativy boby vykupuje a zpracovává je na prášek, máslo, nibs a další. Právě on pro nás zajišťuje veškeré certifikace, laboratorní analýzy atd. Dále jsou na obrázku Tereza, Manu, Pedro, Hans - další zástupce Lifefoodu a nakonec Jorgé. V zemi, kde moc práce není, si práce na plantáži váží a nejen to, na kakao jsou hrdí, že dělá jejich zemi dobré jméno. "Lepší, než nás pořád spojovat s drogama a gangama," odtuší Daniel. 

Pracovníci farmy s Terezou

 

Manu o kakau vypráví poutavě. Tak třeba je zajímavé, že na jedné rostlině je zároveň možné vidět květ, malou rostlinu i kakaový bob plně zralý. Jestlipak víte, jakou má barvu? Zajímavostí je i to, že mnoho farmářů, včetně těchto, přešlo na pěstování kakaa z pěstování koky. Peruánská vláda tento přechod velmi podporuje. Kakao a obzvláště v BIO certifikaci, získává stále větší cenu na světových trzích a tak koku, která s sebou nese kriminalitu a násilí, vytlačuje. Spokojení jsou nakonec všichni. 

Dostáváme přednášku

A ještě popisek k fotografii úplně v úvodu článku - Tereza je na ní s dalším majitelem farmy, kterému se říká Messi. Ano, je to podle toho slavného fotbalisty a říká se mu tak proto, že za sezonu vyprodukuje na svých pár hektarech nejvíce bobů ze všech.

 

Další články