Zelí. Další české superfoods.

Zelí. Další české superfoods.

Syrové zelí obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a hlavně probiotických kultur, které podporují naše trávení, což dále podporuje imunitní systém...

Zelí. Taková obyčejná hlávka, která se však v poslední době vymaňuje ze svého stínu. V zemích, kde zelí není lokální plodinou, je zelí dokonce velkým hitem. Je považováno za vitamíny a minerály nabité superfoods, tedy superpotravinu, která má oproti jiným enormní množství výživných látek. My v českých zemích máme tu čest považovat zelí za jednu z klíčových domácích plodin. Našim předkům umožňovalo přežívat tuhé zimy a bylo zdrojem vitamínů v době, kdy země ležela měsíce pod vrstvami sněhu (stačí se začíst do nějaké starší kroniky, jak zima dřív dokázala lidi zcela odříznout na dlouhé týdny).

Možná i vy sami si vzpomenete s nostalgií na gumové holinky a velký sud, v kterém se "šlapalo zelí", nebo jste se dokonce k této tradici vrátili a máte doma nějaký pěkný kvašáček a kvasíte si sami. Pak můžeme doporučit skvělé stránky o kvašení Zkvašeno: A dá se to zkvasit? Ale pojďme zpátky k tématu zelí. Čím je tedy zelí tak speciální?

obsah živin a zdravotní benefity

Zelí je nejčastěji notoricky známo pro vysoký obsah vitamínu C, obsahuje toho však daleko víc: vitamín E, K, vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, hořčík, dále vlákninu atd. Co ovšem dělá zelí tak speciálním, je jeho obsah mikroorganismů. 

Tyto mikroorganismy dokážou osídlit naše vnitřní prostředí a pracovat k jeho dobru. Dnes tolik zmiňovaný mikrobiom je právě tohle. Zdravé vnitřní prostředí, které je v harmonii, dobře tráví, což má další celkové dopady na imunitní systém. Náš mikrobiom je však radikálně narušován braním léků, antibiotik, dále třeba stresem, kávou, alkoholem, ale hlavně – pomalu, ale jistě – nekvalitním průmyslově zpracovaným jídlem. Nejenže organismus hůře pracuje, ale patogeny tak mají daleko jednoduší cestu k napadení organismu. Jednoduše řečeno, náš imunitní systém je silně závislý na kvalitě našeho mikrobiomu.

Má to však jeden háček - zelí nevydá své poklady jen tak. Zelí, které projde tepelným zpracováním, ať už vařením či pasterizací, mnohé ze svých benefitů ztrácí, především pak v něm zabijeme to nejcennější, právě mikroorganismy. Nebo třeba onen vitamín C,  který je velice náchylný k vysokým teplotám.

Bio

 

Co je ještě v zelí?

Zelí je sympatické i pokud přijde na další hodnoty. Především má nízký obsah kalorií a na 100 g obsahuje pouze 0,1 - 0,2 g tuku. Z české kuchyně známe zelí především v jeho dušené formě, ale zkuste si jej dopřát v opravdu syrové podobě. Například jej zkuste jemně zakapat olejem - doporučujeme třeba dýňový, lněný nebo olivový - a dle chuti dosolit. Nečekaný kulinářský zážitek je tu. Téměř zdarma, přesto chutný a nabitý živinami. 

Kysané zelí v produktech lifefood

Kysané zelí si můžete ovšem s sebou nosit i po kapsách a dokonce v příjemnější formě, než je nakrouhaná hromádka, kterou si do práce přenesete jen těžko. V Lifefoodu děláme dvoje výborné placky, které jsou na kysaném zelí založeny. Samozřejmě na kysaném zelí, které je syrové, stejně jako všechny naše produkty, v kvalitě Really Raw. My teplotou nic neničíme. 

Life Crackers Zelánky s kyselím zelím a chia BIO RAW jsou sympatické mini krekříčky se semínky chia, s konopným semínkem, slunečnicovým a dýňovým a pořádnou dávkou kysaného zelí. Krekříky neobsahují lepek a jsou bez konzervantů, jako ostatně všechny naše produkty. Již pár soust vám udělá radost a zasytí nadlouho.

Life Crackers Zelňáky s kysaným zelím BIO RAW jsou klasické krekry velikosti akorát na sendvič, respektive k namazání. Ale nejoblíbenější jsou stejně samotné, protože skutečně připomínají tradiční českou pochoutku, jak je patrno z názvu, zelňáky. Na rozdíl od nich však nejsou pečené, ale sušené, takže si zachovávají svoje živiny. Kromě zelí v nich najdeme mandle, pohanku, tři druhy semínek a spoustu dobrého koření a další zeleniny. Zelí ovšem zůstává základem, které určuje jejich chuť. 

superfoods z našich zahrádek

Jak je vidět, superfoods vždycky nemusí pocházet z velkých dálek, stačí se rozhlédnout po vlastní zahrádce. Zelí je nutričně nabité a také je s ním lehká manipulace, dobře se v kuchyni zpracovává. A když není čas - vždycky je tady Lifefood, který vám dodá perfektní a zdravou svačinku hotovou k nakousnutí. Dobrou chuť!


Zdroj:

Zentrum der Gesundheit

Superfood-Germany

Schrot und Korn