Příprava
Těsto
Mandle nechte přes noc namáčet. Druhý den vylijte vodu a mandle opláchněte. Přidejte k nim datle, meruňková jádra a sůl a mixujte, ne však zcela dohladka. Lépe je nechat těsto trochu hrubší, musí však držet pohromadě.
Vanilkové krémové nebe
Kešu oříšky, vanilku, sirup z agáve, limetku a lněné semínko dejte do mixéru a zalijte vodou. Na rozdíl od těsta umixujte do konzistence jemného lehkého krému.
Jahody
Čerstvé jahody odšťopkujte a překrojte vejpůl. Můžete je nechat i celé, ale dort se bude lépe jíst a jahody budou lépe držet, pokud je z profilu překrojíte. Není to krásné, že vlastně každá jahoda už je srdíčko sama o sobě?
Postup
Můžete zvolit jednu velkou formu na dort o průměru 30 cm nebo více (cca 5) formiček o průměru 16 cm. Nebo můžete dort vytvarovat do zcela netradičních tvarů, na Valentýna se třeba hodí něco ve stylu srdce.
Těsto vtlačte do nádoby rovnoměrně, na dně i po stranách, tloušťka by neměla přesahovat 1 cm. Na těsto rozetřete vanilkový krém a na něj vyskládejte jahody. Můžete udělat krásné pravidelné kruhy a nebo si vyhrát a z jahod vyskládat třeba iniciály své milé/svého milého. Kreativitě se v kuchyni meze nekladou a toto jahodové potěšení k hraní přímo vybízí.
Tip Lifefoodu:
Pokud ze svého krásného živého jahodového dortu budete chtít udělat ještě větší zdravotní bombu, přidejte do těsta či krému některé ze superfoods - jemně nakyslý baobab plný antioxidantů a vlákniny či snad povzbuzení v podobě guarany a jejího jemně kakaového nádechu? Nevíte? Máme pro vás TVT - Tajný Valentýnský Tip: do krému přimíchejte maku! Její přezdívka "peruánská viagra" hovoří za vše. Přejeme krásného Valentýna!
Enjoy every moment! Made with love.