Tereza o raw food a zdravém stravování

Tereza o raw food a zdravém stravování

Majitelka Lifefoodu odpovídala na vaše otázky.

Majitelka Lifefoodu, Tereza Havrlandová, byla hostem online chatu časopisu Týden. Čtenáři pokládali mnohé zajímavé otázky, na které Tereza během dvou hodin poctivě odpovídala. Ty nejzajímavější na téma raw food a zdravé stravy obecně, jsme pro vás vybrali, abyste si je mohli přečíst i vy.

Johana: Dobrý den, není RAW strava jen trend? Je to doopravdy vhodný způsob stravování? A proč?

Dobrý den Johano, díky za Vaši otázku. Z pohledu přirozenosti a podstaty lidského organismu se jedná o nejzákladnější a nejpřirozenější způsob stravování. Nikdo z nás se nenarodil se sporákem na zádech, neboli příroda v základu nutně nepočítala s tím, že budeme stravu vařit či grilovat. Z tohoto úhlu pohledu to tedy není jen trend ale návrat k větší prirozenosti. Trend je jistě to, že dnes najdete produkty s nápisem RAW na každém rohu. Bohužel ne všechny jsou RAW a proto my vyrábíme produkty, které nazýváme Really RAW – skutečně RAW.

Vhodný způsob stravování to jistě je, zejména vezmeme-li v úvahu, že už jen vyšší podíl RAW stravy má mnohé zdravotní benefity. Základním principem je konzumovat stravu živou, tedy takovou, která obsahuje dostatek látek důležitých pro náš organismus v nezměněné podobě, tedy tak jak je naše tělo dokáže vstřebat, ať už se jedná o vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy a antioxidanty. Zároveň je v rámci RAW stravy snadnější se vyhýbat potravinám toxickým a zejména škodlivým látkám vznikajícím při tepelné úpravě. To lze docílit konzumací čerstvého ovoce, zeleniny, oříšků a semínek, sušeného ovoce, bylinek a koření, a potravin z nich vyrobených. Je potřeba pohlídat to, aby zejména oříšky a sušené ovoce skutečně RAW byly, ideálně tedy skutečně RAW a BIO, protože jen tak získáte ony zmíněné benefity. Zvýšení podílu takové stravy je obecně vhodné pro každého, stejně tak jako náhrada za nezdravé pochutiny a tzv junk-food.

Lifefood tým

Lucie: Dobrý den, Terezko, jak jste zvládla sama vybudovat tak velkou společnost? Kde berete inspiraci a jak to celé zvládáte? Děkuji Vám za odpověď!

Zdravím Lucko, to je taková otázka na tělo, že :) Zvládla jsem to za 13 let existence, což není krátká doba, a zejména i díky skvělým kolegům a partnerům, kteří na tom dělají se mnou. Inspirací je mnoho ve světě i doma a hlavním motorem je stále ta prvotní mise, která se mnou byla na začátku – a to je ukázat lidem, že se lze zdravě stravovat tak, aby to bylo i chutné, zábavné a naplňující. Díky produktům Lifefood se to daří, lidé mají tak možnost si zdravé snacky brát s sebou na cesty, do kanceláří či na trénink a neomezovat se tím, že na přípravu zdravých jídel nemají čas. V posledních letech se k mému hnacímu motoru přidala i vize šířit mezi lidi myšlenku slušného podnikání – tedy komerční činnosti, která nepáchá zlo na planetě, na společnosti, na svých záměstnancích či lokálních komunitách, a prodává udržitelné a hlavně poctivé produkty.

Katka: Zdravím Terezo, jste opravdu šikovná, kde berete energii? Jaké to je řídit tak velkou firmu? Máte vůbec čas na sebe?

Hezký den Katko, energii mi dodává zejména spousta ovoce a kvalitní dlouhý spánek. Zejména tedy ten spánek považuji při řízení tak velké firmy za zcela klíčový. A samozřejmě to není jednoduché, mít v týmu téměř stovku zaměstnanců není žádná legrace. Ale vlastně ano, často je jí naopak spousty :D. Čas na sebe je samozřejmě velké téma, člověk v tom musí být důsledný a disciplinovaný, ten čas je si potřeba urvat a uhlídat. V rámci něho je to pro mě pak sport a zahrada.

Iveta: Zajímalo by mě zda připravujete např. i nějaký kurz, jak si podobné produkty dle vlastních receptur vyrobit. Dále by mě zajímalo, jak nejlépe tuto formu stravy přiblížit svému zákazníkovi, který ještě není tak „daleko“? Děkuji!!!

Dobrý den Iveto, v Lifefoodu se specializujeme zeména na výrobu potravin. Historicky jsme uspořádali i několik festivalů RAWfest, kde probíhaly i workshopy a demo-prezentace ukazující přípravu jídel. Není to ale naše hlavní náplň práce. V současnosti lze najít na internetu spoustu videí ale i kurzů, které toto nabízejí, včetně koučingu. Za sebe můžu doporučit například Vařit či nevařit rodiny Třešňákových. Produkty, které my vyrábíme a dodáváme do prodejen, jsou právě ale určeny k tomu, tuto stravu usnadnit všem co "ještě nejsou tak daleko". V kurzech vás často učí dělat si právě různé RAW krekry, chleby, sladkosti a další podobné laskominy, a my tyto věci vyrábíme tak, že si je můžete rovnou zakoupit. Navíc jsou z nejkvalitnějších RAW a BIO ingrediencí, které často v běžných prodejnách vůbec neseženete, často ingredience, které jsou skutečně RAW vůbec nejsou dostupné (u nás na eshopu www.lifefood.cz ano). S našimi produkty máte snacky a svačiny bez práce, a můžete se soustředit na to, co je důležité a co by mělo v kurzech zaznít – to jsou pak hlavní jídla s dostatečným podílem čerstvé zeleniny a ovoce, dostatečný pohyb, správné dýchání, kvalitní spánek a případné sebe-vzdělávání v tématu zdravé stravy. Ale je možné, že jednoho dne začnu pořádat i kurzy :)

Tyčinky Lifebar jsou nejkvalitnější na trhu

Roma: Dobrý den, zajímalo by mě několik věcí: 1) Jaký je vývoj vašich produktů (např. počet připravovaných druhů, trendy vlny, sezonní hity, dlouhodobé držáky atd.) a jaké jsou plány do budoucna. 2) Čím v RAW stravě nahrazujete maso. 3) Setkala jste se někdy např. se zákazníkem, který by byl "polo-RAW" (tj. že by si zachoval výhody z více jídelníčků). Děkuji za odpovědi

Zdravíčko, tak tedy pěkně strukturovaně :) 1) Náš sortiment se neustále zvětšuje. Postupně přidáváme nové produktové řady a rozšiřujeme stávající. Naší vlajkovou lodí jsou tyčinky Lifebar, které tvoří něco přes polovinu našeho obratu, zákazníci jim nejvíce rozumí. Proto často přidáváme nové příchutě, nebo nové sub-kategorie, jako třeba nedávno Lifebar Protein a Lifebar Superfoods. Nejsme ovšem čistě jen tyčinkářská firma a náš sortiment je výrazně pestřejší. Od začátku vyrábíme RAW krekry a chleby, nyní pod brandem Life Crackers a i zde jsme nedávno přidali proteinové Chlebánky. Nutno říci, že protein je aktuálně velkým trendem, ale nic netrvá věčně. Lze předpokládat, že proteinové šílenství odezní, dalšími hity pravděpodobně budou vláknina, probiotika a omega 3. My máme tu výhodu, že naše produkty obvykle obsahují všechny tyto výživové "hity" přirozeně a tudíž nemusíme hned chystat nové řady jen proto, že například vláknina bude příštím trendem (ale kdo ví, třeba vznikne Lifebar Fiber :)), protože prostě všechny naše produkty obsahují vysoké množství vlákniny díky celistvým surovinám, z kterých jsou vyrobeny. My naopak raději přicházíme s inovacemi typu RAWsage,tedy první RAW vegan klobáska - slaný snack ze zeleniny, oříšků a bylinek, který je jedinečný na trhu a brzy budeme uvádět nové příchutě.

2) Maso nenahrazuji, protože nahrazovat maso není potřeba. Člověk nebyl ke konzumaci masa stvořen, a to že se na jeho konzumaci adaptoval, neznamená, že ho potřebuje. I světová zdravotnická organizace označila veganskou stravu za plnohodnotnou a zdraví i planetě prospěšnou. Je samozřejmě zapotřebí si ohlídat dostatečný přísun bílkovin, minerálů a vitamínu B12, ale to konzumace masa jako takového bez dalšího nezajistí rovněž.

3) Určitě setkala, ba naopak je to daleko častější případ, než osoby stravující se plně 100% RAW. Za nejrozumější a "nejvýhodnější" verzi takového jídelníčku by šlo považovat cca 70-80% RAW stravy (syrová zelenina, ovoce, oříšky a semínka, fermentované potraviny), doplněna o fazole a další luštěniny, brambory či batáty, hnědou rýži apod. Pevně doufám, že jsem zodpověděla dostatečně vše podstatné.

Jindra: Dobrý den, Terezo, je RAW stravování vhodné i v zimě? Nedovedu si moc představit, že když mrzne, jím studené jídlo. Děkuji za odpověď.

Dobrý den Jindro, rozumím, v zimě může být člověku opravdu zima. Ovšem na každé RAW jídlo musí být studené. Perfektní záchranou jsou RAW polévky. RAW jídlo lze připravovat do teploty 45 stupňů Celsia, a pokud jste někdy takovou venkovní teplotu zažil na vlastní kůži, tak víte, že to není nic studeného. U polévek je to nejsnazší – prostě ji opatrně ohřejete tak, že bude teplá, ale pořád ne horká, stačí, když v ní udržíte prst. Taková polévka již dokáže zahřát, a pořád je super výživná. Skvělé jsou v zimě i čaje, zejména horké nálevy z bylinek nebo ze zázvoru. Nikdo ovšem netvrdí, že musíte jíst stoprocentně RAW, v zimě to může být skutečně náročné. Stále platí, že základem je pohlídat si přísun potravy s vysokým obsahem výživných látek ideálně tedy ze syrové zeleniny a ovoce, a vyhýbat se látkám toxickým jako jsou například uzeniny, smažená jídla a průmyslově zpracované potraviny. Pokud si k tomu dáte během dne zeleninovou neRAW polévku, nebo restovanou zeleninu, či vařené fazole, tak vám to nikterak neublíží a zima vám po tom nebude.

Raw veganské proteiny se superfoods od Lifefoodu

Kristýna: Zdravím Terezo, co je důležité dodržovat v RAW stravování, aby byla strava vyvážená? Mám hodně těžké tréninky několikrát týdně ve fitku a zatím si moc nevím rady, jak vyřadit maso ze svého jídelníčku, potažmo jít úplně cestou živé stravy?

Zdravím Kristýno, v podstatě je důležité pohlídat si to samé, co při jakékoli jiné stravě – dostatečný přísun vitamínů, minerálů, enzymů a kvalitních bílkovin. Bílkoviny i minerály jsou v rámci RAW stravy dostupné v listové zelenině, akorát je ji potřeba konzumovat ve zvýšeném množství. Lze je pak doplňovat či částečně nahrazovat proteinovými prášky, u nich je pak třeba ohlídat jejich kvalitu, tedy z čeho jsou vyrobeny a za jaké teploty. My nabízíme tyto RAW proteiny, doplněné o superfoods, z ingrediencí v nejvyšší kvalitě. V rámci veganské stravy jsou skvělým zdrojem proteinu luštěniny, zejména fazole a hrách. Ohledně sportu a RAW doporučuji stránky dr. Grahama. Je tam vše skvěle vysvětleno a dává to smysl. Dr. Grahama znám dnes již osobně a jeho rady mi kdysi zcela změnily život a otevřely oči.