Superfood kakao

Superfood kakao

Theobroma cacao je latinský název kakaovníku a také znamená a znamená "jídlo bohů"...

Boby obsahují měkké bílé maso a mají nespočet variant barev, velikostí a tvarů. Když boby projdou fermentací a pečením, získá se z nich kakaové máslo a hlavně kakaový prášek, který je pak základem bezpočtu čokoládových specialit. 

Proč je raw čokoláda lepší?

Běžná čokoláda se dělá z pražených a následně nadrcených kakaových bobů, tedy z kakaového prášku, jehož obsah v čokoládě je důležitým ukazatelem její kvality, avšak ne jediným. Kakaový prášek se dále smíchá s rafinovým cukrem, mléčným práškem, hydrogenovanými tuky, konzervanty a dalšími aditivy pro zlepšení chuti a konzistence. Skutečná chuť kakaa a jeho královské nutriční hodnoty se v té změti - a závodě o co nejmenší náklady a co nejvyšší zisky - lehce ztratí. 

Nejlepším způsobem, jak si vychutnat výživové vlastnosti kakaa, je konzumovat jej v čisté formě, nepražené, tak, jak jej vytvořila příroda. Není snadné takové kakao získat, protože jeho výroba je velice náročná a tudíž drahá. My v Lifefoodu však pracujeme výhradně s ním. Protože je zkrátka nejlepší. Majitelka Lifefoodu Tereza navštěvuje osobně farmy na kakao, aby se o jeho kvalitě přesvědčila na vlastní kůžu. Na reportáž z jedné takové návštěvy se můžete podívat tady

Raw Chocolate by Lifefood

Zdravé a výživné

Kakao je jedno z těch tzv. superfoods, které obsahují na 300 chemicky identifikovaných substancí, což z něj dělá extrémně komplexní jídlo. 

Kakao je především zdrojem hořčíku, přičemž hořčík bývá často považován za jeden z nejčastěji chybějících prvků ve stravě. Kakao je též zdrojem mnoha dalších minerálů a vitamínů. Podle vědeckých důkazů je kakao nejbohatší antioxidační rostlinou. Obsahuje kolem 10 % flavonoidů, což je zhruba třikrát více, než má třeba zelený čaj. 

Kakao má stimulační a zároveň relaxační efekt na tělo. Vědci zkoumali v této souvislosti anandamin, dopamin, tryptofan, fenylethylamin atd. 

Anandamin je látka, která je přirozeně obsažená v lidském mozku a je spojována s pocity štěstí. Tryptofan je esenciální aminokyselina, která zvyšuje syntézu serotoninu, což je důležitý neurotransmiter ovlivňující náladu a emoce. Fenylethylamin bývá někdy označován jako droga zamilovaných, to pro svou funkci uvolňování dopaminu a celkově vliv na emoce. 

Díky těmto chemickým látkám je nepražené kakao skutečným antidepresantem, který způsobuje dobrou náladu a štěstí, včetně afrodiziakálních účinků. Kakao obsahuje také významné množství theobrominu (1-2 %), který stimuluje centrální nervový systém a srdce, uvolňuje svaly, rozšiřuje cévy a má diuretický efekt. 

Kakao als echtes Superfood

V lifefood toto superfoods milujeme

Kromě raw kakaového prášku nabízíme i 100% čisté kakaové máslo. To je skvělé nejen do všech dobrot, ale díky své konzistenci a účinkům se uplatňuje čím dál více i v péči o tělo. Je skutečným všestranným pomocníkem.

Další výjimečnou dobrotou jsou naše raw kakaové boby. Ochutnejte je skutečně tak, jak se sklidí z této kouzelné rostliny. My je nejraději křoupeme samotné, nebo je přidáváme do našich produktů. Pár rozkousaných bobů vždy spolehlivě zažene chutě na "něco". Boby se také dají namlít a přidat do jakéhokoliv jídla. Nejsou sladké, ale to už za ně může obstarat třeba jakonový sirup nebo prášek z baobabu či lucuma

 

Naše raw kakao je, jak jsem již řekli, součástí mnoha Lifefood produktů. K nejoblíbenějším patří Lifebarky

Kakao je také hned ve dvou snídaňových směsí, v kakaové kaši a čokoládové granole. Tyto snídaňové směsi jsou plné superfoods, ovoce a oříšků a proteinů. Stačí zalít rostlinným mlékem nebo dokonce i jen vodou a máte rychlou a přesto enormně výživnou snídani, která vás provede celým dnem. 

Kakao jako opravdové superfoods, ale ...

Naneštěstí, drtivá většina čokolády v běžných obchodech spadá do kategorie "nezdravé jídlo". Příliš mnoho cukru a nekvalitní tuky může vést k obezitě, alergiím a dalším civilizačním nemocem. Masová produkce čokolády vedla ke snížení kvality a čokoláda je vycpávána cukry, tuky a dalšími nezdravými aditivy. Kromě toho, drtivá většina čokolády je z pražených bobů. 

Nepražené čisté kakao v sobě zachovává všechny výživové vlastnosti, jejich molekulární struktura není změněna. Čokoláda z takovéhoto kakaa je zaručeně tou nejlepší čokoládou na světě a my v Lifefoodu jsme rádi, že pracujeme výhradně s ní, protože raw je naše filozofie. 

Zdroje:

Nährwert-Rechner

Nutrition and Health Claims

Zentrum der Gesundheit