Příprava
Tato řecká klasika si získá srdce každého milovníka sladkých dezertů. Co ale jeho raw vegan forma? Ještě lepší!
Jak na to?
Lístkové těsto - rozmixujeme všechny ingredience (předem namočené kešu ořechy, lucumu, mesquite, citronovou šťávu (1. část), sůl (1. část), 2 lžíce oblíbeného sladidla, vodu a vanilkovou vůni (1. část)) na jemný krém. Nalijeme směs na sušící plech a pomocí špachtle rovnoměrně rozetřeme. Sušíme při teplotě 60 °C po dobu přibližně jedné hodiny a pak při teplotě 45 °C po dobu 24 hodin. Těsto by mělo být pružné, ne příliš suché.
Náplň - v mixéru hrubě nadrtíme pistácie a koření (mletý hřebíček a kardamom). Přidáme zbývající ingredience (4 lžíce oblíbeného sladidla, zbylou sůl, citronovou šťávu a vanilkovou vůni) a dobře promícháme (pozor na přehnané zpracování pistácií).
Spojení: jemně rozřežeme těsto na 4 stejné čtverečky a rovnoměrně rozdělíme náplň do 3 částí. Na talíři připravíme první čtverec těsta a poté na něj nalijeme 1/3 pistáciové náplně. První vrstvu zakryjeme druhým čtverečkem těsta a poté 1/3 náplně. Postup opakujeme ještě jednou a poté zakryjeme posledním čtverečkem těsta. Nakrájíme na stejné čtverečky a shora pokapeme jakonovým sirupem. Skladujeme při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě.
Autor: Federica Rotta, Země: Itálie