Do mojita i čaje
Máta, bylinka, kterou může pěstovat každý – ať už má zahradu, balkon, nebo jenom parapet. Obsahuje mentol, který jí dodává svěžest. Zároveň dokáže aktivovat nervový receptor, který v těle vyvolá falešný pocit chladu.
Pořádná porce vitamínů
V létě naše tělo touží po čerstvé zelenině a ovoci víc než kdy jindy. Ti nejlepší chladiči obsahují hodně vody – typicky například meloun. Dobrou volbou je ale i banán, avokádo nebo jahody. Mezi letními zeleninami kraluje salátová okurka. Ať už si ji dáme nakrájenou na plátky nebo nastrouhanou a zalitou octovým lákem, vždy nás zaručeně zchladí. Podobně s horkem dokážou zabojovat i rajčata nebo salát.

Okořeňte si léto
Po pálivém jídle si můžeme připadat, jako bychom se vařili zaživa. Kořeněná jídla zvyšují teplotu uvnitř těla a my se začneme potit. Právě tím se ale ochlazujeme. V kuchyni proto během letních dní nešetřete na pepři ani chilli.
Čaj tak horký, že vás zaručeně ochladí
Během parných dní máme nutkání sáhnout po vychlazeném sladkém nápoji. Ten nám sice zajistí několikaminutovou úlevu, ale kýžené ochlazení nám nedopřeje. Studené nápoje totiž nedají tělu signál k tomu, aby se začalo ochlazovat. I když to zní bláznivě, v létě si radši uvařte teplý čaj a ten ledový nechte stranou.

Pro stravování během horkých dní platí jedno obecné pravidlo – při konzumaci těžkých, špatně stravitelných jídel dáváme našemu tělu pořádně zabrat. Do trávení pak musíme vložit velké množství energie, což má jeden vedlejší účinek – bude nám vedro.
V létě si pochutnejte na:
Vyhněte se:

Co v létě ochladí: máta, chilli, pepř, teplý čaj, jahody, avokádo, banán, meloun, okurka, rajčata, ledový salát.
Co se nedoporučuje: hranolky a burger, řízek, omáčka, studené sladké nápoje
V létě bychom se měli zaměřit na lehké, dobře stravitelné pokrmy. Do jídelníčku je dobré zařadit tepelně neupravenou stravu, a alespoň na chvíli se tak stát vitariánem. Raw potraviny jsou plné vitamínů, živin, minerálů a enzymů, a navíc náš organismus nezatíží – naopak mu prospějí. A díky tomu, že nebudete vařit, péct nebo smažit, se z vaší kuchyně přes léto nestane peklo na zemi.