Příprava
Lněné semínko namočíme na cca 8 hodin do dostatečného množství čisté vody. (Namáčím si jednou týdně větší množství semínek přes noc, ráno je propláchnu na sítku a co nepoužiji skladuji v ledničce na sítku a alespoň jednou denně proplachuji. Mám tak po ruce stále připravenou svoji oblíbenou surovinu). Vlašské ořechy namočíme alespoň na 4 hodiny do čisté vody. Vhodné jsou i para ořechy, které není nutné namáčet.
Pomazánka
Namočená lněná semínka a ořechy řádně propláchneme a vložíme do mixéru. Přidáme olivový olej a podle své chuti ume ocet. Umixujeme do hladké pomazánky.
Přimícháme pokrájený medvědí česnek.
Podáváme na některém z našich krekrů ozdobené lístky medvědího česneku.
Pár slov k této jarní dobrotě
Kombinace lněného semínka se zdrojem proteinu (ořechy) a zdrojem síry (medvědí česnek) umožňuje organismu maximální využití benefitů tohoto výživového a léčivého pokladu.
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, vydejte se do přírody pro tento časně jarní aromatický zelený zázrak, který vám po zimě krásně pomůže zbavit tělo nastřádaných škodlivin. Při sklizni buďte ohleduplní, dívejte se kam šlapete, berte si jen co bezprostředně spotřebujete a sklízejte lístky tak, aby cibulky zůstaly v zemi. Pokud si chcete medvědí česnek užívat i mimo jeho sezónu, můžete si listy nasušit, nebo rozmixovat s olejem a případně se solí a uložit do chladu. Takovéto olejové pesto vám vydrží do dalšího jara - pokud ho tedy do té doby nesníte :-)
Česnek už brzy vykvete, i jeho květenství je velmi chutné.
Vychutnejte si pomazánku, česnek i jarní sluníčko!