Příprava
Datle a ořechy umeleme na masovém strojku nebo pomocí přídavného zařízení některých odšťavňovačů. Máme-li silný mixér, můžeme i umixovat. Odpeckované datle je lepší prohnat strojkem dvakrát, aby byly co nejjemnější. Do směsi přidáme vanilkový prášek a kokosový olej, pořádně prohněteme. Chvíli to trvá a je potřeba pořádně přitlačit. Z hotového těsta koulíme malé kuličky, které necháme v chladu ztuhnout. Jakmile jednou ztuhnou, dobře drží tvar i při pokojové teplotě.
Základní kuličky máme. A kdo chce, může si začít i hrát.
Kakuličky
Stejně jako předchozí recept, pouze místo vanilkového prášku dáme kakaový.
Karobelky
Stejně jako předchozí recept, pouze vanilkový prášek nahradíme karobovým.
Makuličky
Hotové kuličky, nebo jejich kakaovou (kakuličky) nebo karobovou (karobelky) variantu obalíme v máku.
Skořenky
Stejně jako předchozí makuličky, hotové kuličky však obalíme tentokrát v čerstvě namleté skořici.
Drcenky
Stejně jako předchozí, jen kuličky obalte v drcených kakaových bobech.
Mramorky
Nadrcené kešu přidejte již na začátku do těsta.
Tip
Jak vidíte, hrát si lze opravdu donekonečna. Kokos, kakaové boby, kousky čokolád, sušené ovoce... Všechny tyto základní ingredience jsou přímo živou půdou pro vaši kuchyňskou kretivitu!
→Líbil se vám tento recept? Je z knihy Zdravé cukroví od Vařit či nevařit.