Novinka mezi superfoods: Pravý raw karob!

Novinka mezi superfoods: Pravý raw karob!

21. 09. 2014

Konečně je tady! Nová báječná surovina pro vaše kulinářská dobrodružství! Přirozeně sladký karob v pravé raw kvalitě dodá vašim oblíbeným receptům nový rozměr!

Konečně je tady! Nová báječná surovina pro vaše kulinářská dobrodružství! Přirozeně sladký karob v pravé raw kvalitě dodá vašim oblíbeným receptům nový rozměr! Lifefood karobový prášek v pravé raw kvalitě!

Unikátní chuť karobu

Bez tuku, cholesterolu a laktózy, karob je obzvláště vhodný všude tam, kde se používá kakao. Jeho nahrazením v poměru 1:1 dosáhnete oživení vašich oblíbených receptů a navíc – karob je přirozeně sladký a není nutné jej doslazovat tak, jako kakao. Dezerty, dorty, zmrzliny, smoothies – vaše kreace nyní budou ještě zábavnější, karob je miláček sladké kuchyně! Dokonalé kombinace vznikají i ve spojení s chili, které podtrhne jeho unikátní chuť. Nepřekonatelný je v každém ořechovém nebo semínkovém mléce. (Čtěte více: 20 tipů na mléka ze semínek a oříšků.)

Karob má ovocně sladkou chuť s nádechem karamelu. Třebaže je jeho chuť hodně specifická, svým způsobem připomíná kakao. Neobsahuje však kofein a alergici jej používají jako hypoalergenní variantu čokolády. Díky přirozeně sladké chuti jej není nutné tolik doslazovat a přitom neobsahuje tolik kalorií.

Skutečná superpotravina: zdravotní benefity pro naše tělo

Hypoalergenní karob je vhodný pro všechny, kteří se chtějí vyhnout lepku, laktóze, Lusky stromu zvaného rohovníkcholesterolu a tuku. Obzvláště pokud se chcete vyhnout stimulujícím látkám, jako je kofein nebo theobromin, karob je pro vás dokonalá volba. Zatímco kakao se chová jako astringent, karob díky svému obsahu vlákniny a pektinu pomáhá přirozenému trávení.

V německém Institutu pro výzkum živin v potravinách vědci zjistili, že pravidelná konzumace karobu může snižovat obsah tuků v krvi a urychlovat spalování. Tradičně se díky obsahu taninů užíval při průjmech a ke stabilizaci trávicího traktu. Při bronchitidách a astmatech může efektivně pomáhat při vykašlávání. Karob je skutečná superpotravina!

Slunné Chorvatsko zdraví svět!

Prášek z karobu je jemně mletá ovocná dužina z lusků stromu zvaného rohovník obecný (Ceratonia siliqua). Náš karobový prášek pochází z prosluněných kopců jižního Chorvatska, z regionu kolem Vis a národního parku Mljet, který je obzvláště vhodný pro jeho pěstování. Třebaže je rohovník nenáročná rostlina a toleruje i vápenité a slané Strom rohovník z jehož lusků se získává prášek známý jako karobpůdy, nejlépe se mu daří v pobřežních oblastech, na stráních vystavených slunci a moři.

Karobové lusky se sklízejí od srpna do října. Lusk je po odkvětu sytě zelený a vypadá skoro jako fazole. Na stromě se nechávají přirozeně sušit až několik měsíců. Čím jsou sušší, tí čokoládově hnědší barvu získávají. Po uzrání se ručně sklízejí, čistí a rozlouskávají, odděluje se uschlá dužina, z které se mele výsledný produkt. Jemný slaďounký karobový prášek.

Prášek se naplní do pytlů, které lodí putují až do Prahy. Zde se dávkuje po 180 g do připravených dóz. Ty se odtud vydávají za svými zákazníky.

Jak poznat skutečně pravý raw karob?

Různé barvy karobového prášku vyvolávají často otázku, jak rozpoznat ten skutečně pravý raw karob. Je to jednoduché. Většina karobu na trhu je zpracovávána z opražených karobových lusků. Takový lusk má typickou tmavě hnědou barvu, velice podobnou kakau, specifickou unikátní vůni a chuť. Nic proti tomuto karobu, dezerty z něj jsou výtečné! Ale není raw. Bohužel na trhu je mnoho karobu, který je mylně označován jako raw – všechny chutnají, voní a vypadají stejně. Pražení lusků jim dodává tmavě hnědou barvu, která je jednoznačným vodítkem, že prášek byl zpracován za vysoké teploty. Skutečně raw karob má lehce hnědo-béžovou barvu (na rozdíl od praženého karobu nepřipomíná kakao) a jeho chuť je mnohem jemnější, přitom plnější a velice specifická. Rozdíl pozná každý.

Nový objev nebo tradiční plodina?

Karob je v mnoha kulturách tradiční plodinou, mnohdy považovanou za posvátnou. V antice karobové lusky sloužily jako protiváha zlatu a drahým kamenům. Je zajímavé, že bez ohledu na velikost, karobový lusk vždy váží přesně 0,18 g. Díky této vlastnosti se z něj brzy stalo univerzálně přijatelné platidlo a dalo vznik váhové jednotce „carat“, ze slova ceratonia, což je latinský název rohovníku. České slovo karát má svůj půvos rovněž zde. Karob nechal svůj otisk i v Bibli. Podle ní Svatý Jan v divočině konzumoval právě lusky karobu – odtud název Svatojánský chléb. Díky tomuto spojení má své místo při mnoha rituálech a slavnostech.

Tip na závěr - váš vlastní malý rituál

Dopřejte si ozdravný doušek; smíchejte čerstvou jablečnou šťávu se třemi lžičkami karobu. Důkladně promíchejte. Díky výše zmíněným možným efektům na organismus se doporučuje hodně pít. Udělejte si z pití karobu svůj vlastní malý rituál a vychutnávejte si tuto starodávnou rostlinu s chutí a láskou.  

Pravý raw Lifefood karobový prášek Lifefood karobový prášek v pravé raw kvalitě

Karobová poleva Tip na recept? Karobová poleva