Příprava
Mandle nechte namáčet přes noc. Potom je oloupejte, slupka by měla jít dolů snadno. Mandle nyní co nejjemněji rozmixujte. Například ve Vitamixu mixujte na nejvyšší stupeň 2-3 minuty. Delší doba mixování zároveň mléko krásně prohřeje.
Výsledný nápoj můžete buď nechat, jak je a nebo ho přecedit, abyste se zbavili drobných kousků mandlí. Záleží, co komu vyhovuje víc. Na přecedění dobře funguje třeba speciální jemné sítko. Pokud ho zrovna nemáte po ruce, zastoupí jej dobře i silonové punčochy.
Nyní máte hotové rostlinné mléko, do kterého přidejte mesquite a na doslazení datle (případně jiné sladidlo dle chuti jako třeba agave sirup nebo jakon sirup). Nebo nechte mléku jeho přirozenou mandlovou chuť.
Tip Lifefoodu
Mléko je nejlepší okamžitě konzumovat, jinak podléhá oxidaci, během níž dochází ke znehodnocení nutričních látek. Oxidaci lze zpomalit i tak, že mléko nalijete až po okraj do nádoby, kterou vzduchotěsně uzavřete, tak aby k mléku nemohl kyslík, a vložíte do lednice. Takto uchovávané mléko by se mělo zkonzumovat do 48 hodin.
Mléka nejen z mandlí
Mlékům ze semínek a oříšků jsme se rozsáhle věnovali i v tomto článku, kde jsme pro vás otestovali dvacet možných kombinací. Mrkněte a inspirujte se do vlastních receptů.