Příprava
Mandle nechte namáčet přes noc. Potom je oloupejte, slupka by měla jít dolů snadno. Mandle nyní co nejjemněji rozmixujte. Ve vitamixu například na nejvyšší stupeň mixujte 2-3 minuty. Delší doba mixování zároveň mléko krásně prohřeje.
Někomu nemusí drobné kousky v nápoji vadit, ostatní pravděpodobně dají přednost přecezení. Můžete si pořídit speciální jemné sítko, ale velice dobře se osvědčují třeba silonové punčochy.
Nyní máte hotové mléko, do kterého přidejte mesquite a na doslazení datle (případně jiné sladidlo dle chuti jako třeba agave sirup nebo jakon sirup). Nebo nechte mléku jeho přirozenou mandlovou chuť.
Tip Lifefoodu
Mléko je nejlepší okamžitě konzumovat, jinak podléhá oxidaci, během níž dochází ke znehodnocení nutričních látek. Oxidaci lze zpomalit i tak, že mléko nalijete až po okraj do nádoby, kterou vzduchotěsně uzavřete, tak aby k mléku nemohl kyslík, a vložíte do lednice. Takto uchovávané mléko by se mělo zkonzumovat do 48 hodin.
Mléka nejen z mandlí
Mlékům ze semínek a oříšků jsme se rozsáhle věnovali i v tomto článku, kde jsme pro vás otestovali dvacet možných kombinací.