Příprava
Příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát, zato je tento dort nebývale chuťově originální. Obsahuje minimum ořechů, místo kterých se skvěle osvědčil baobab a ovoce kaki, které skvěle drží pohromadě. Vychutnejte si přípravu a následný chuťový zážitek!
Připravte si tři dortové formy o průměru 10 cm.
Ořechové vrstvy
Rozmixujte lískové oříšky najemno (dobře funguje pulsní funkce na mixéru) a dejte stranou. Nasekejte fíky a mixujte, až získáte lepivou hmotu. Ručně z fíků a lískových oříšků vyválejte těsto a natlačte je na dno každé ze tří dortových forem.
Vrstva z ovoce kaki
Nasekejte na kousky 30 g kakaového másla a rozehřejte jej ve vodní lázni (pozor na překročení 42 stupňů). Přidejte 2 kaki, lžičku baobabu, vanilku a skořici a v rozmixujte dojemna. Krém rozdělte na poloviny a stejnoměrně rozetřete po ořechových vrstvách ve dvou dortových formách - jedna zůstane bez krému.
Čokoládová vrstva
Rozehřejte ve vodní lázni zbylých 30 g kakaového másla. Přidejte 2 kaki, lžičku kakaového prášku, lžičku jakonu, lžičku baobabu, vanilku a skořici a mixujte dojemna. Krém rozetřete do třetí dortové formy.
Nechte všechny tři dortové formy odpočinout přes noc v lednici.
Mandlový krém
Rozmixujte mandle, lžičku baobabu, kokosovou mouku, agave sirup s 200 ml vody, dokud nebudete mít jemný nadýchaný sametový krém, který drží tvar. Nechte přes noc zatuhnout v lednici.
Vrstvení
Z dortových forem vyndejte ztuhlé vrstvy. Jednu ze dvou vrstev s kaki potřete mandlovým krémem a na něj vložte čokoládovou vrstvu. Opět potřete mandlovým krémem a vložte na něj druhou vrstvu s kaki.
Horní vrstvu opět potřete mandlovým krémem a posypte nakrájeným ovocem - posledním kaki, kousky mandarinky, kumkvatem, jadérky z granátového jablka a sušenými morušemi. Zastříkněte jakonovým sirupem a máte hotovo!
Tento recept jsme pro vás připravili ve spolupráci se Stefanií z báječného food blogu La Tortoise.