Tmavá čokoláda působí kladně na zdraví, tvrdí studie

Tmavá čokoláda působí kladně na zdraví, tvrdí studie

20. 01. 2016

Menší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a infarktu, prevence před vysokým krevním tlakem, nižší hodnoty LDL cholesterolu anebo lepší prokrvení mozku a menší riziko mozkové příhody....

Menší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a infarktu, prevence před vysokým krevním tlakem, nižší hodnoty LDL cholesterolu anebo lepší prokrvení mozku a menší riziko mozkové příhody. Takové mohou být benefity konzumace kvalitní tmavé čokolády s vysokým podílem kakaa, říkají některé zahraniční studie.

Z výsledků vyplývá, že za pozitivním vlivem kakaa na lidský organismus stojí vysoké množství zdraví prospěšných látek, zejména přírodních substancí – flavonoidů, které vynikají silnými antioxidačními účinky. Tyto látky obsahují v maximální míře kakaové boby v surovém stavu, tedy semena plodů kakaovníku, která neprošla tepelnou či chemickou úpravou. Čokolády z nepraženého raw kakaa v prvotřídní BIO kvalitě vyrábí jako jedna z mála společností Lifefood.

Flavonoidy a další tajemství kakaa

Dlouhá léta byla čokoláda vnímána jako „špatná a nezdravá potravina“, které by se měli lidé vyvarovat, protože vede k nadváze, alergiím nebo způsobuje akné. Některé výzkumy zaměřené na obsah biologicky aktivních fenolů v kakau však změnily náhled na tuto oblíbenou pochoutku a podnítily další studie zaměřené na vliv čokolády na srdce, krevní tlak i další oblasti. V současnosti je čokoláda ceněna zejména díky silným antioxidačním účinkům, což dokazuje i studie, podle které má kakao a tmavá čokoláda daleko více antioxidantů, polyfenolů a flavonoidů než jiné druhy ovoce včetně bobulí Açai a borůvek

raw-cokolada-bio-hromadkaPodle další odborné studie publikované v The Journal of Nutrition by mohla konzumace čokolády vést ke snížení hodnot LDL cholesterolu. Autoři studie tvrdí, že, „pravidelná konzumace tmavé čokolády, která obsahuje rostlinné steroly a flavanoly v kakau, by mohla posílit kardiovaskulární zdraví snížením cholesterolu a zlepšením krevního tlaku“. Jiná, nedávno zveřejněná studie v BMJ Journal Heart zkoumala souvislost mezi konzumací čokolády a výskytem srdeční zástavy. Vědci dlouhodobě sledovali zdravotní stav cca 21 tisíc dospělých jedinců v Anglii a dospěli ke zjištění, že ti, kteří konzumovali čokoládu (do 100 g denně), měli oproti jedincům, kteří ji nejedli vůbec, o 11 % menší pravděpodobnost srdeční zástavy a o 25 % menší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární choroby.

S podobnými výsledky přišel další výzkum publikovaný v BMJ, podle kterého by konzumace čokolády mohla přispět ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění o jednu třetinu. Na možný pozitivní vliv kakaa na snížení krevního tlaku ukazuje studie realizovaná na půdě Univerzitní nemocnice v Kolíně nad Rýnem. Další oblastí, na kterou se vědci zaměřili, je souvislost mezi konzumací tmavé čokolády a výskytem mozkové příhody. Například kanadská studie, do které se zapojilo téměř 45 tisíc účastníků, dokládá, že konzumenti čokolády mají o 22 % menší pravděpodobnost mozkové příhody oproti těm, kteří ji nejedli vůbec. Vědci přirozeně netvrdí, že čokoláda je lékem.

Mocná síla raw živého kakaa

raw-cokolada-bio-zivaTyto a řada jiných studií vyžadují další průkazná data, přesto, ukazuje se, že konzumace surového kakaa může mít příznivé účinky na kardiovaskulární systém, zlepšení mozkových funkcí (lepší prokrvení mozku) a řadu dalších benefitů, třeba i na kvalitu vlasů a pleti.

O „mocné síle“ syrového kakaa je přesvědčena i raw čokolády v BIO kvalitě. „Určitě není žádoucí, aby se člověk ládoval čokoládou od rána do noci. Patříte-li však mezi velké milovníky této pochutiny, doporučuji konzumovat kvalitní tmavou čokoládu ze surového kakaa. Při výrobě našich čokolad používáme pouze suroviny, které neprocházejí chemickou ani tepelnou úpravou. Díky nepraženému kakaovému prášku z ekvádorské džungle a šetrnému ručnímu zpracování v nich zůstává uchováno maximum důležitých minerálů, vitamínů a jiných živin v té nejpřirozenější podobě,“ říká Tereza Havrlandová, majitelka a zakladatelka společnosti Lifefood. Přitom dodává: „Naše čokolády jsou důkazem, že i vysokoprocentní kakao může chutnat.“