Jakonový sirup II.: Zdravější sladidlo místo bílého cukru

Jakonový sirup II.: Zdravější sladidlo místo bílého cukru

Jakonový sirup je vskutku mimořádné sladidlo.

Zdravá sladkost, která zůstává raw díky speciálnímu zpracování pod vakuem

Na jakonu je skvělé také to, že je dobrý zkrátka sám o sobě. Vypadá sice jako podlouhlá spíše nevábná brambora, ale chutná nějak mezi jablkem a hruškou. Je zkrátka delikatesní sám o sobě a tak sirup z něho není žádný umělý prefabrikát, ale pouze zpracovává to, co je rostlině vlastní. Navíc způsob zpracování našeho jakonu je unikátní, kdy šťáva se koncentruje odpařováním v zařízení, které pracuje pod vakuem. Díky vakuu lze docílit odpařování vody již při 35 stupních Celsia a náš Lifefood sirup je skutečně raw a zachovává a nijak nemodifikuje rostlinné látky. Na toto zpracování jsme opravdu hrdí, protože je náročné a tudíž se mu prakticky nikdo další nevěnuje. 

"Bílý jed" aneb všudypřítomný rafinovaný cukr

Cukr, respektive především ten bílý rafinovaný cukr, je narůstajícím problémem západní civilizace. Máme epidemii obezity, cukr stojí v pozadí nemocí i špatné psychické pohody. A dnes je bílý cukr všudypřítomný. Najdeme jej nejen ve sladkém, ale třeba i v pečivu nebo oblíbené pizze. Obézní jsou dnes už malé děti právě, a nejen, v důsledku jeho všudypřítomnosti a i návykovosti. Stačí, když si člověk uvědomí, že ještě před sto lety bylo pro většinu obyvatel zdrojem cukru maximálně zralé jabíčko a z něj udělané křížaly... I proto se věnuje výzkumu jakonové hlízy čím dál větší pozornost.

Zkrátka nechceme o potěšení ze sladké chuti přijít, zároveň to chceme lépe a zdravěji. Jakon může být jednou z cest. Dosavadní optimistické výzkumy slibují zajímavé výsledky a dokazují, proč tuto fantastickou rostlinu v Andách používali třeba i k magickým obřadům a proč se rozšířila jako atraktivní plodina do celého světa. V Čechách byla pěstována již ve dvacátých letech minulého století.

Fér a win win pro všechny

Tereza Havrlandova šla přímo ke zdroji, do místa, kde má jakon původ – do nejvyšších míst v syrových a přitom tak krásných Andách v Peru. Již dlouho spolupracujeme prostřednictvím místních družstev s farmářem Menociem a právě jeho jakon proměňujeme v sirup, kterým si potom sladíte život. Zdravě. A zdravé je to i pro Menocia. Záleží nám na nejvyšší kvalitě pro vás a zároveň věříme, že naší spoluprací pomáháme tam, kde to má smysl.  

(na obrázcích jsou rostliny jakonu v různých fázích růstu. Autorem fotografií je Tereza Havrlandová, zakladatelka Lifefoodu, která farmáře osobně navštěvuje)

Mohlo by vás zajímat

  • Kamarády nejíme? Veganství z pohledu etiky
    Inspirace

    Kamarády nejíme? Veganství z pohledu etiky

    Nebo jíme? A nebo jen některé?

    Více >
  • 5 důvodů proč vyzkoušet raw food
    Inspirace

    5 důvodů proč vyzkoušet raw food

    Živá strava je čiré potěšení. A jaro je skvělý čas, kdy začít.

    Více >
  • 15 000 litrů vody za stejk. Aneb veganství z ekologické perspektivy
    Výživa

    15 000 litrů vody za stejk. Aneb veganství z ekologické perspektivy

    Veganstvím pro planetu. Ty nejzávažnější argumenty a čísla.

    Více >
  • Superfoods – bublina nebo nutnost?
    Superfoods

    Superfoods – bublina nebo nutnost?

    Superfoods neboli superpotraviny dodají vašemu tělu výjimečný obsah živin. A nebo ne?

    Více >