Zakladatelka Lifefoodu, Tereza Havrlandová, navštěvuje dodavatele surovin do našich produktů v různých částech světa. Civilizace tam většinou ještě moc nedosáhla a příroda tam plodí v plné síle ty nejlepší rostliny. Tereza osobně navštěvuje dodavatele, protože nás zajímají dvě věci: jak se pěstují rostliny do vašich produktů, jejich zpracování a kontrolujeme skutečně raw podmínky, a zároveň je pro nás důležitý férový obchod, zajímá nás, jak žijí farmářské rodiny. O všem se vždy chceme přesvědčit na vlastní oči.
Jakon - konečně zdravě sladit?
Dnes bychom vám chtěli ukázat, jak roste jedna velmi zajímavá rostlina a proč by nás měla zajímat. Jmenuje se jakon a dělá se z ní sirup, který se používá jako skvělé sladidlo, Lifefood jakonový sirup BIO RAW.

Tereza Havrlandova šla přímo ke zdroji, do místa, kde má jakon původ, odkud také náš jakonový sirup odebíráme – do nejvyšších míst v syrových a přitom tak krásných And v Peru. Již dlouho spolupracujeme prostřednictvím místních družstev s farmářem Menociem a právě on jakon proměňujeme v sirup, kterým si potom sladíte život. Zdravě. A zdravé je to i pro Menocia. Záleží nám na nejvyšší kvalitě pro vás a zároveň věříme, že naší spoluprací pomáháme tam, kde to má smysl.
Jakon je vytrvalá (v Evropě však pouze jednoletá) rostlina s dužnatými lodyhami, které dorůstají dvou metrů. Je velice citlivá na mráz, vyžaduje teplo a vlhkost. Má dlouhou vegetační dobu až 9 měsíců, záleží na nadmořské výšce. Zajímavé je, že bulva je sama o sobě sladká, tudíž je od přírody vhodným předmětem naší sladké touhy. Dá se chroupat za syrova, stejně jako třeba jablko, i na trhu se mezi jablky prodávají. Byť vzhledem připomíná spíše bramboru. Její výživové vlastnosti jsou ale unikátní.

Skvělé vlastnosti sladkého sirupu
Pro nás nejdůležitější je, že kořenová bulva obsahuje více než polovinu fruktooligosacharidů (FOS) a jakon je považován za jeden z jejich největších zdrojů vůbec. Co je na tom tak skvělého? FOS jsou velmi sladké, a co z nich dělá skvělé sladidlo je, že na rozdíl od jiných cukrů nejsou vstřebávány organizmem, v podstatě je tělo nerozpoznává jako cukr, takže nezvyšují glykemickou hladinu a jejich kalorická hodnota je o polovinu nižší.

Zdravá prebiotika pro hodné bakterie
Ještě zajímavější je, že FOS také působí jako prospěšná prebiotika, což znamená že slouží jako potrava pro "hodné" bakterie" udržující zdravé prostředí trávicího traktu. Jakon se zdá být zkrátka nejméně invazivním sladidlem pro tělo. Když už sladit, tak zdravě, dalo by se říct. Dětem, ale i nám dospělým, sladké zkrátka chutná. S jakonovým sirupem můžeme mít o něco menší výčitky.