Jak udělat zmrzlinu bez mléka? Jde to!

Jak udělat zmrzlinu bez mléka? Jde to!

03. 08. 2014

Nic k létu nepatří víc než pořádná porce poctivé zmrzliny. Svlaží hrdlo, zastaví čas a dá nám vychutnat krásu okamžiku. Klasická zmrzlina v sobě obsahuje smetanu. Musí se proto vegani této pochoutky vzdát? Rozhodně ne! Zmrzlina bez mléčných složek může být totiž dokonce ještě dobřejší!

1. Sláva sorbetu 

Nejlehčí a pro tělo nejstravitelnější variantou jsou ovocné sorbety. Sorbet lze udělat dvěma způsoby. Buď se nejdřív ovoce nakrájí, zmrazí a až potom rozmixuje a nebo se rozmixuje na požadovanou hmotu a teprve poté zmrazí. Druhý jmenovaný způsob více připomíná oblíbené dřeně, zatímco výsledek prvního způsobu je bližší klasickému sorbetu. Nicméně příprava vyžaduje více péče. Je potřeba nakrájené kousky zmrazit "tak akorát" (max 5 hodin), aby ovoce šlo ještě rozmixovat. Dle potřeby se přidá voda a doslazení třeba datlemi, agáve sirupem nebo jakonem. Nejvhodnějším ovocem pro sorbetové začátečníky je meloun. 

 


2. Doovocna s banánem

Aniž bychom opouštěli ovocný základ, můžeme získat klasičtější zmrzlinu za použití banánu. Banány nakrájíme na kolečka a dáme zmrazit. Pokud nechcete uvařit svůj mixér, je vhodné nenechat banány zmrznout na beton. Z mrazáku je můžete vyjmout již po třech hodinách. Přidáte kakaový prášek a je to - nejjednodušší varianta zmrzliny je na světě. Je neuvěřitelně čokoládová a přesvědčí i zaryté milovníky klasických mléčných zmrzlin. Variovat ji lze se skořicí, superfoods apod. Jeden z mnoha receptů je třeba na blogu La Tortoise zde.

 

Jahodovo kokosová zmrzlina3. Zkus kokos

Kokosové mléko se stalo velmi populární a plnohodnotnou součástí jídelníčku bez mléčných produktů. Lze si jej zakoupit nebo jednoduše vyrobit tak, že vezmete drcený kokos, necháte jej namáčet a poté rozmixujete na mléko. Přidat jej lze k jakémukoli ovoci stejně jako klasické mléko. Podle potřeby dosladíte třeba datlemi, sirupem z agáve nebo sirupem z jakonu, který je navíc významným probiotikem, výborným lokálním sladidlem z českých luhů a hájů jsou stále ještě nedoceněné švestky. Příklad receptu na zmrzlinu s kokosovým mlékem zde

 

Čokoládová zmrzlina4. Jdi do oříšků

Oříšky jsou častou a vděčnou součástí raw gourmet receptů a výjimkou nejsou ani zmrzliny. Je tolik variant! Stačí si trochu pohrát s ingredicencemi, které máte doma. Velice vhodné jsou kešu, lískové oříšky, mandle nebo třeba makadámie jako v tomto receptu. Rozmixujete s ovocem a osladíte. Přidat můžete i vanilku, která chuť zjemní nebo některé ze superfoods

 

 


Zmrzlina 5. S mlékem? Oříškovým!

Skutečně oříšková mléka jsou chutnou a vhodnou ingrediencí do zmrzlin a jejich druhů je bezpočet. Vždy se doma najde nějaký zapomenutý pytlíček na louskání, tak proč je nevyužít. Podívejte se na náš experiment, kdy jsme dělali veganská mléka z dvaceti druhů oříšků a vyberte si pro sebe vhodné mléko včetně jeho účinků. Věděli jste, že třeba mléko z máku obsahuje mnohem víc vápníku než konvenční mléko? Při přípravě zmrzliny již postupujte obvyklým způsobem. Rozmixujte s ovocem, doslaďte. 

Dobré letní zmrzlinování, ať už se do výroby této dobroty pustíte jakkoli! 

 

Tip:

Zmrzlinu lze nalít do obyčejných plastových mističek, ale dětem jistě udělají velkou radost tvořítka na nanuky, která lze zakoupit třeba zde nebo zde