5 superschopností baobabu, které vám prodlouží život

5 superschopností baobabu, které vám prodlouží život

08. 10. 2018

Pochutnejte si a vyživte své tělo zároveň.

Baobab prstnatý (Adansonia digitata), z kterého v Lifefoodu vyrábíme prášek plný živin, je, podobně jako naše lípa, opadavý listnatý strom z čeledi slézovité, rostoucí zejména v tropické Africe. Místní mu přezdívají strom mrtvých krys – podle vzhledu plodů, strom opičího chleba – podle dužiny plodů, nebo strom obrácený vzhůru nohama – když na 9 měsíců v roce opadá, neolistěné větve se podobají kořenům.

Květy baobabu jsou bílé a velké až 12 cm. V noci je opylují plodožraví kaloni.

Plody jsou až 25 cm dlouhé tobolky, které dozrávají a usychají na stromě. Po pádu na zem se obvykle rozpadnou a odkryjí suchou bílou dužinu podobnou ztvrdlému chlebu. Dužina má schopnost se ve vodě rozpustit.

Baobab tvoří významnou součást života subsaharských Afričanů. Je zdrojem potravy, vody, léčivých látek, místem pro ukrytí a základem mnoha mýtů a pověr. Domorodci věří, že ženy, které žijí v osadě mezi baobaby, budou mít více dětí, že malý chlapec, koupaný ve vodě s baobabovou kůrou, vyroste v silného zdravého muže, a kdo se napije vody z baobabových květů, bude odpuzovat krokodýly. (Rahul, 2015)

Co za tisíce let Afričané vypozorovali, vědci otestovali. 
Podíváme se, co je na těchto pověrách pravdy.

 

 

1. Baobab utužuje zdraví

Dužina baobabových plodů obsahuje velké množství vitamínu C. Například v BIO baobabu od Lifefood je 225mg vitamínu C na 100g sušiny. (DDD pro vitamín C je 80mg.) 

Raw dort s baobabemVitamín C se podílí na syntéze kolagenu a jeho dostatek znamená pevné cévy a zuby. Vitamín C také podporuje vstřebávání železa z potravy, stimuluje růst a vývoj kostí, zubů a chrupavek a podílí se na plynulém okysličování tkání.

Dále pomáhá v prevenci nemocí a infekcí, podporuje totiž tvorbu bílých krvinek, které nás chrání proti virům, bakteriím a obecně cizím materiálům v organismu. 

V přepočtu 2 – 3 čajové lžičky dodají tělu 33% DDD a 40g dužiny pak pokryje 84 – 100% DDD pro těhotnou ženu. (Chadare, 2008)

Domorodci nápojem z baobabové dřeně léčí úplavici a horečku. (Kinghorn, 2011)

Tip: Zkuste si baobabem obohatit pomerančový džus, své oblíbené smoothie nebo jej třeba přidejte do raw dortu. Prášek má nasládlé citrusové aroma.

2. Pomáhá uvolňovat energii z potravy postupně, čímž předchází únavě a přejídání

Vědci z Oxfordské univerzity dali účastníkům studie baobabový nápoj, který vypili před jídlem, načež byla zdokumentována jejich metabolická reakce. Zjistili, že oproti kontrolní skupině, která dostala stejné jídlo, ne však baobab, vykazovali baobaboví konzumenti pomalejší glykemickou odezvu trávicího systému. To znamená, že se glukóza z jejich potravy uvolňovala pozvolna a nedocházelo tak k jejím velkým výkyvům v krvi. 

Když sníme potravinu s vysokým glykemickým indexem, vyplaví se do krve najednou velké množství glukózy, což vyvolá i vyplavení velkého množství inzulinu, který krevní cukr zas pohotově vrátí na nízkou hladinu. A nízkou hladinu glukózy v krvi pak pociťujeme jako hlad a energii chceme doplnit ideálně něčím sladkým, co nám ji zas rychle dodá.

Vnitřní a vnější harmonie jdou ruku v ruceNaopak z potravin s nízkým nebo středním glykemickým indexem se cukr uvolňuje postupně, což navozuje delší pocit sytosti a méně rozhárané chutě. A baobab tedy ve výsledku pomáhá snižovat glykemický index potravy. (Coe, 2013)

Tip: Zkuste také prosté baobabové mléko před jídlem, jako účastníci studie. Budete déle sytí.

3. Čistí střeva a vyživuje symbiotickou mikroflóru 

Baobabová dřeň obsahuje velké množství vlákniny. Sušená dužina z Lifefoodu skýtá 45g vlákniny na 100g prášku.

Vláknina se dělí na bobtnavou (viskózní) a nebobtnavou. Bobtnavá vláknina v žaludku absorbuje vodu a vytváří jakýsi gel, který pak ve střevě zkrmí symbiotické bakterie. Bobtnavá vláknina tedy působí jako tzv. prebiotikum.

(Prebiotikum je obecně nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta. Za nejvýznamnější přirozené prebiotikum je považován oligosacharid inulin, jehož velký podíl se nachází například v hlízách jakonu, z kterého se dělá jakonový sirup.) 

Nebobtnavá vláknina zvětšuje objem tráveniny, prochází střevem, čistí ho a zefektivňuje vylučování odpadních látek, což snižuje riziko střevních onemocnění a problémů s trávením. (Fuller 2016)

Tip: Baobab si můžete zamíchat i do slaného jídla. Skvěle se vyjímá například v omáčkách na indický způsob.

Důkaz in vivo - Hadzové

Africký kmen Hadza z Tanzánie má podle výzkumu o 40 % rozmanitější střevní mikroflóru než běžný Evropan a možná tu nejrozmanitější na celém světě. Hadzové si ještě zachovávají kulturu lovců a sběračů a jejich jídelníček se velice podobá tomu, jaký mělo lidstvo před 10 000 lety. Jedí rostliny, zvěřinu, med, různé hlízy a plody baobabu.

Baobab lze přidat do mnohých receptů pro zvýšení jejich nutriční hodnotyZ baobabové dřeně pijí k snídani baobabové mléko, ze semen melou mouku a na vápník bohaté listy přidávají do polévek.

Vědec Tim Spector z londýnské Kings College si vyzkoušel žít a jíst jako Hadza. Už po třech dnech měl o 20 % rozmanitější mikroflóru než na začátku. (The Conversation)

4. Baobabové mléko je výživný elixír

Ukázalo se, že mléko vytvořené z plodů baobabu, obsahovalo více bílkovin a minerálů než mateřské mléko a více minerálů než kravské. (Baobabové mléko: bílkoviny 1.5%, železo 17.8 mg; vápník 134.2 mg. Lidské mléko: bílkoviny 1.3%, železo 0.2 mg, vápník 30 mg. Kraví mléko: železo, 0.4 mg; Ca 1.20 mg). A více železa než většina běžných výživ pro kojence (10mg). (Obizoba, 1994) 

Baobab je dále bohatý na fosfor, draslík a hořčík, skýtá též zinek, měď, mangan a sodík. Z vitamínů B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. (Phyto Trade Africa, 2009)

Hadzovský recept na baobabové mléko: smíchejte suchou dřeň s vodou a 2-3 minuty intenzivně šlehejte, dokud nebude husté. Profesor Spector popsal, že si dal dva šálky jako snídani a byl sytý. 

Baobab má také dobré želírovací schopnosti, což způsobuje kromě vitamínu C také obsažený beta karoten a pektin. Baobab je tím pádem využitelný i v džemech, omáčkách či polévkách. (Aluko, 2016)

5. Je to účinný antioxidant

Podle výsledků studie měly plody baobabu stejný nebo vyšší obsah antioxidantů než pomeranč. (Nhakarume, 2010)

Účinek těchto látek byl také testován metodou ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity neboli kapacita absorbovat volné radikály kyslíku). Baobabová dřeň se umístila v tabulce mezi antioxidačními stálicemi kapustoní brazilskou (açaí) a kustovnicí čínskou (goji). (Phyto Trade Africa, 2009)

Výživa je důležitá pro stav naší psychikyAntioxidanty jsou látky neutralizující účinek volných radikálů. Antioxidačně působí vitamín A, B6, C, E, zinek, selen, beta-karoten, koenzym Q10, pyknogenol či alfa-lipoová kyselina.

Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí
a preventivně působí proti rozvoji mnoha onemocnění, například proti cukrovce, některým typům rakoviny, onemocněním srdce, kornatění tepen, Parkinsonově a Alzheimerově nemoci
a dalším. 

Podávání potravinových doplňků s antioxidanty nebylo podle rozsáhlých studií příliš úspěšné, zřejmě proto, že tyto izolované nízkomolekulární antioxidanty jsou jen malou součástí látek interagujících v systému antioxidační ochrany těla. Ale lékaři se shodují, že příjem antioxidantů ve formě ovoce a zeleniny příznivý účinek má, a to pravděpodobně díky obsaženým antioxidačním fenolům, které působí v širším měřítku. (Pláteník, 2009)

Zdroje:

 

  • Aluko, A., et al. (2016) Nutritional Quality and Functional Properties of Baobab (Adansonia digitata) Pulp from Tanzania. Journal of Food Research. 5, 5. 23-31

  • Chadare, F.J. et al. (2008) Baobab Food Products: A Review on their Composition and Nutritional Value. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 49, 3. 254-274.

  • Coe, S.A. et al. (2013) The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans. Nutrition research. 33, 11. 888-896.

  • Fuller, S. et al. (2016) New Horizons for the Study of Dietary Fiber and Health: A Review. PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION. 71, 1: 1-12

  • Kinghorn, A.D., et al. (2011) The classical drug discovery approach to defining bioactive constituents of botanicals. Fitoterapia. 82. 71-79

  • Nhukarume, L., et al. (2010) Phenolic Content And Atioxidant Capacities Of Parinari Curatellifolia, Strychnos Spinosa And Adansonia Digitata. Journal of Food Biochemistry. 34, 1. 207-221

  • Obizoba, I.C., Anyika, J.U. (1994) Nutritive value of baobab milk (gubdi) and mixtures of baobab (Adansonia digitata L.) and hungry rice, acha (Digitaria exilis) flours. Plan Food for Human Nutrition. 46, 2. 157-165.

  • Phyto Trade Africa(2009) Nutritional Evaluation of Baobab Dried Fruit Pulp and its Potential Health Benefits. Leatherhead Food Research. 1-13

  • Pláteník, J. (2009) Volné radikály, antioxidanty a stárnutí. Interní medicína pro praxi. 11, 1. 30-33

  • Rahul, J., et al. (2015) Adansonia digitata L. (baobab): a review of traditional information and taxonomic description. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 5, 1. 79-84.

  • http://theconversation.com/i-spent-three-days-as-a-hunter-gatherer-to-see-if-it-would-improve-my-gut-health-78773

 

 

V Lifefoodu nabízíme baobab v těchto produktech:

Baobab prášek BIO RAW E-SHOP BAOBAB PRÁŠEK BIO RAW

Lifefood pochoutka s baobabem LIFEFOOD POCHOUTKA CITRONOVÁ S BAOBABEM BIO RAW

Lifebar s baobabem BIO RAWLIFEBAR TŘEŠŇOVÁ S MACOU A BAOBABEM BIO RAW

Ovocný RAW BIO protein PROTEIN OVOCNÝ BIO RAW