5 důvodů proč vyzkoušet raw food

5 důvodů proč vyzkoušet raw food

Živá strava je čiré potěšení. A jaro je skvělý čas, kdy začít.

Živá strava, syrová strava, raw food... skloňované dnes ze všech stran. Ať se rozhodnete pro dlouhodobé stravování tímto způsobem nebo krátký výživový restart třeba během jarních či letních měsíců, raw food vám má mnoho co nabídnout. 

Raw food přináší čistou radost, vyváženou výživu a spolu s ní objevíte širokou škálu nových jídel ve stavu, jak je příroda vymyslela. Poctivě a vyváženě dělané raw food dodává vašemu tělu nutné živiny, energii a otevírá chuťové pohárky novým dobrodružstvím. 

Nejdůležitější rozdíl mezi vařeným a raw nevařeným jídlem leží - překvapení - v jeho přípravě. Nejedná se však pouze o stupeň, na jaký se potraviny zahřívají, respektive v případě raw spíše nezahřívají (obecně se udává jako maximální teplota zpracování 45 stupňů Celsia). V případě raw jsou klíčové taktéž vstupní suroviny, s náhražkami, omáčkami s desítkami éček a nachuceným nic tady nepochodíte. Součástí raw je návrat k přirozeným poctivým chutím a ty se oklamat nedají. Živá strava tedy neznamená, že by v ní lezli broučci, ale to, že je plná vitaminů a enzymů, které by jinak při teplotním zpracování vzaly za své.

Jakých je tedy 5 nejhlavnějších důvodů, proč vám raw udělá dobře?

Živá strava je plná benefitů pro tělo i mysl

1. "Vaření" - Raw vás pozve do kuchyně a vrátí vám kontrolu nad vlastním jídlem

Trochu paradoxně vás příprava raw jídel vrátí do kuchyně a dá vám přehled nad tím, co tvoříte. Třebaže dnes je návrat do kuchyně všeobecným trendem, někdy vypadá možná lépe na instagramu než v reálu. Rychlá pizza na rohu, online objednávky jídla domů, mikrovlnka. "Vařit" raw je potěšení. Neumožní vám věci "ošulit" a tak vždy budete vědět, že jíte to nejlepší. Zároveň však není raw food tvoření jídel žádná raketová věda, všechno to hnětení a mixování může být poměrně intuitivní a tím v konečném důsledku zábavné a nesvazující. O důvod víc, že vás udrží v kuchyni = u zdravých jídel. 

Raw recepty jsou plné ovoce a zeleniny, ve všemožné podobě a kombinacích, od džusů, smoothies, polévek, salátů, krekrů a hlavních jídel. A to nemluvíme o nekonečné záplavě sladkostí, všech možných dortíků apod. Pozor však, i přemíra podobných raw receptů se může zvrhnout v nezdravé mlsání, raw junk food. Jako všude je i tady se třeba řídit zdravým rozumem. 

Pro inspiraci nahlédněte do naší online raw kuchařky.

Živá strava je nejen chutná a zdravá, ale i krásná

2. Raw jídlo restartuje vaše chuťové pohárky

Poctivé jídlo pomůže zbavit se starých jídelních návyků a nastavit nové (lepší). Raw je vydatné a chuťově poctivé, plné živin. Toto všechno pomáhá redukovat "chutě na něco" nebo třeba vyhledávat stimulátory jako kafe nebo alkohol.

To se týká i dalšího stimulátoru, cukru. Pokud vás trápí chutě na sladké, pod vlivem poctivého jídla budou pomalu mizet. Lidé velice často zažívají postupný přechod od tvorby všemožných raw dezertíků k jednoduchým přírodním chutím. Není nad čistou chuť přírody v podobě ovoce, takové čerstvě utržené jablko nebo na zahrádce dozrálé rajče se znovu stane vpravdě božskou manou. 

Nicméně dezerty, dorty, zákusky jsou pořád nádhernou součástí našich životů a radostné kuchyně a především daleko zdravější variantou než běžné sladkosti. To se týká i produktů v obchodech, v drtivé většině jsou to barevné obaly plné mouky, ztužených tuků a cukru. Zato raw snacky, třeba právě od nás, jsou bezpečným jídlem plným přírodních ingrediencí. Jen vyzkoušejte třeba raw čokolády nebo si vyberte z hromady sladkostí. Nesladíme cukrem, ale datlemi nebo agávovým sirupem. 

Výhodou znovu nastartovaných pohárků je i to, že vám bude stačit jídla čím dál tím méně. Uspokojit chutě na sladké vám pak pomůže třeba jedna jediná kostička Rawmeo, zkrátka protože je tak poctivě poctivá.

Borůvkové košíčky

3. Návrat k intuici vlastního těla

Postupně vyplývá z bodu jedna a dva. Tělo přestane být jakási pec, do které se přidává, ale stane se vaším vyladěným nástrojem, s kterým budete dohromady hrát symfonii svého života. Znovu pocítíte ten pocit, který jste měli v dětství - už nemůžu mami, tohle mi nechutná, fuj sýr. Abyste jej za měsíc měli touhu jíst po kvantech. Tělo není jednou provždy nastavený soustruh, ale mění se a podléhá vlivům. Najednou budete jasněji cítit, co momentálně potřebuje, čeho se mu nedostává. Asi tak, jako když v létě najednou máte neodolatelnou chuť na meloun - tělo ví, že je mu horko a chce vodu a cukry. 

Návrat k intuici vlastního těla je příjemným osvěžením našich životů už z toho důvodu, že je to změna oproti permanentní nadvládě rozumu. Mysl pouští otěže a noříme se do sebe sama. Jinými slovy jdeme cestou mindfulness, sledování vlastních pocitů. Stojí to za to. 

4. Naučíte se hodně o výživě

Spíše řekněme dobrovolný bod, nicméně ze zkušenosti víme, že většina lidí své stravě věnuje na raw více pozornosti. Začíná vnímat souvislosti, jde do hloubky. Při průchodu supermarketem se vám začnou otevírat oči. Najít vlastního farmáře najednou dává velký smysl. Začnete vnímat sezónnost potravin, střídání ročních dob se stane vnitřní radostí a skrze tento rytmus se váš život obohatí a prohloubí. Na internetu je přehršle blogů, sdílených zkušeností i receptů. Na Instagramu inspirace jen kvete - pro začátek můžete začít třeba s tím naším.

Jíst poctivé jídlo je základ radostného života

5. Budete se cítit prostě... živí!

Plni života, tak se lidé cítí, když odlehčí svůj jídelníček zařazením více syrových, jednoduchých věcí, nebo jsou rovnou po nějaký čas plně na živé stravě. Tělo se odhleňuje, odvodňuje, odlehčuje a s tím zároveň získává více energie, lépe tráví, váha jde často dolů, zlepšuje se pleť, mohou mizet některé nemoci, zlepšují se ekzémy. To vše je každého individuální zkušenost, je důležité si uvědomit, že každý jde vlastní cestou a  je třeba zkoušet, zda zrovna bude vyhovovat i vám. 

Nejlepší je si zkrátka hrát a naslouchat svému tělu. Postupně zkoušejte různá jídla, různé suroviny, testujte novinky. Začněte zvyšováním množství zeleniny v jídle, zelený salát je výborným společníkem téměř každého chodu. Také v každém ročním období se budete cítit jinak a vyžadovat jiné jídlo. Skvělým obdobím, kdy se vrátit k odlehčenému jídelníčku a mít co nejvíce z darů přírody, je pochopitelně jaro, léto a koneckonců i podzim. Na jaře je příroda plná divokých bylin, v létě a na podzim sklízíme na zahrádkách a v sadech. Člověk nemusí být nutně 100% na raw, aby si benefity této stravy užil. Ve skutečnosti každý krok je důležitý, každá výměna mastných smažených hranolek za třeba toto nebo toto nebo toto udělá vám i tělu nesmírně dobře. A zjistíte, že chce víc. Živá strava znamená zkrátka pořádnou dávku vitality a radosti do života. 

Mohlo by vás zajímat

  • Kamarády nejíme? Veganství z pohledu etiky
    Inspirace

    Kamarády nejíme? Veganství z pohledu etiky

    Nebo jíme? A nebo jen některé?

    Více >
  • Den Země - ona jsme my
    Inspirace

    Den Země - ona jsme my

    Proč, co a jak můžeme udělat, aby se nám i jí lépe žilo.

    Více >
  • Že je BIO drahé? Ne. To jen klasické zemědělství nehraje fér
    Inspirace

    Že je BIO drahé? Ne. To jen klasické zemědělství nehraje fér

    Za zničenu půdu a špinavý vzduch platíme všichni. Jaké jsou externality klasického zemědělství? 

    Více >
  • 5+1 Valentýn podle Dárkového výkladového lexikonu
    Inspirace

    5+1 Valentýn podle Dárkového výkladového lexikonu

    Dárky mají svůj skrytý význam a my víme jaký!

    Více >