Z pole přímo k vám: sezónní kadeřávkové chipsy jsou tu!

Z pole přímo k vám: sezónní kadeřávkové chipsy jsou tu!

Předevčírem na poli, včera do těstíčka a dneska už u vás doma

V severních Čechách ve Svobodném statku na soutoku nastává začátkem léta velká sláva – sklízí se kadeřávek. Takové nádherné vitamíny nabité české superfoods, z kterého pro vás v Lifefoodu  hned za čerstva sušíme křupavé chipsy v těstíčku. Vy si tak můžete dopřát čerstvý snack, který rostl ještě nedávno pěkně na poli. 

Jak to vypadá, když se sklízí kadeřávek

Sklizeň, to je makačka. Zároveň ale i odměna za náročnou dřinu. Setí, přesazování, jednocení, pletí.  Po mnoha měsících tvrdé práce a oddané péče je to tu – pole plné zeleného pokladu. 


 

Šťavnaté sytě zelené listy se každý do jednoho musí ručně sesbírat a pečlivě svázat do svazečků. Opatrně poskládat jeden vedle druhého do bedýnek, tak aby se křehký list neponičil. Je to ale dobré - úroda je bohatá, poctivá práce se vyplatila. Však ve Svobodném statku vědí jak na to a rostlinám dávají nadstandardní péči. Pěstují zde podle zásad biodynamického zemědělství, které má kořeny ve filozofii Rudolfa Steinera. Tady na statku nevidí smysl v plnění kvót a maximalizaci zisku, ale v harmonické péči o svěřenou půdu, v propojení s krajinou a přírodou. Bez pesticidů, herbicidů a další chemie. Tady je v praxi vidět, že to jde a že příroda péči vrací. 

Na poli


Sklizeň kadeřávku na Svobodném statku na soutoku

Ale pojďme zpátky na pole. Bedýnky se plní a je čas vydat se zase dál. Tady už přicházíme na řadu my. Čerstvá zásilka putuje k nám, do naší výrobny v Běchovicích na okraji Prahy. 

Od zelených listů ke křupavému chipsu

U nás listy pečlivě omyjeme, aby vám v ústech místo těstíčka nekřupala hlína. Máme na to svoje sofistikované metody, protože víme, že čistota je základ! Kadeřávek se pak natrhá a naloží do připraveného těstíčka. Kdo jste s námi již déle, víte, že vypilování té pravé receptury nám zabralo hned několik měsíců a desítky pokusů a drobných úprav.  Úsilí se nám vrátilo v perfektní chuti vyvážené směsi semínek, oleje, citronové šťávy, česneku a kajenského pepře. To chceš! 

Pečlivé mytí listů kadeřávku je základ

Teď si to představte - zelené, chlorofylem, vitamíny, minerály a antioxidanty nabité marinované listy se v jemné péči našich sušáren (za teploty nižší než 45 stupňů Celsia!) promění v křupavou, a co víc - ultra zdravou lahodu. Studeným zpracováním totiž nepřicházíme o žádné živiny, které kadeřávek přirozeně obsahuje. V Lifefoodu vám opět dokazujeme, že mlsání může svědčit vaší postavě, mysli i bystrému úsudku.

Výroba kadeřávkových chipsů v Lifefoodu
 

Dostali jste při čtení chuť na tuhle specialitu? První várky už visí na e-shopu a čerstvější už nebudou - ostatně ještě před pár dny rostl obsah zelených krabiček na poli. Jako chutný snack ke knížce, nebo oblíbenému seriálu si tak můžete pohodlně dopřát kadeřávek čerstvý jako byste si jej sami utrhli. Stačí pár kousků, chutě jsou uspokojeny a vaše tělo září spokojenosti. Taková je síla skutečných potravin z poctivých surovin.

Tak dobrou chuť a pospěšte si, je to sezónní lákadlo a ze zkušenosti víme, že bude pryč rychleji, než řeknete křup!

 

Svobodný statek na soutoku

Svobodný statek je obecně prospěšná společnost postavená na základech Camphillského hnutí a jako taková je součástí camphillského společenství v Českých Kopistech. Camphill je označení pro komunity, kdy společně žijí a pracují “běžní” lidé spolu s lidmi se speciálními potřebami. Inspiraci komunitnímu způsobu života je pedagogika známého filozofa Rudolfa Steinera. Smyslem je žít a pracovat v souladu se svými vnitřními hodnotami a šetrně vůči krajině. Takovým postupem je právě biologicko-dynamické zemědělství, které na statku na soutoku praktikují.

Statek na soutoku má mj. za cíl samozásobovat komunitu a přebytky financovat její rozvoj. Pro vás může být zajímavé, že statek je součástí systému KPZ neboli Komunitou podporovaného zemědělství, kdy si lze předplatit část úrody. Je to win win situace - předplatitel má čerstvou bio zeleninu a statek zase příjem na další rozvoj. Dobrá zpráva je, že v Praze a Ústeckém kraji roste počet odběrných míst, takže zapojit se může čím dál více lidí.

Svobodný statek na soutoku a jeho úroda