Tereza Havrlandová, zakladatelka Lifefoodu - Teď už bych svůj život neměnila

Tereza Havrlandová, zakladatelka Lifefoodu - Teď už bych svůj život neměnila

Před desíti lety se studentka práv a ekonomie Tereza ze dne na den stala vitariánkou. "Tělo mi naznačovalo, že všechno není úplně v pořádku. Sestra mi tehdy půjčila knížku o živé stravě. Ačkoliv nejsem velká čtenářka, rychle jsem ji přelouskala..." O začátcích Lifefoodu, současnosti a také o tom, kdo je Tereza Havrlandová. Článek z prosincového čísla Cosmopolitanu.

Fun Fearless Terez

Před desíti lety se studentka práv a ekonomie Tereza ze dne na den stala vitariánkou. "Tělo mi naznačovalo, že všechno není úplně v pořádku. Sestra mi tehdy půjčila knížku o živé stravě. Ačkoliv nejsem velká čtenářka, rychle jsem ji přelouskala a ze svého jídelníčku naráz vyřadila všechna vařená a živočišná jídla. Dávalo to smysl. Na rostlinnou a hlavně ovocnou stravu jsou naše těla dělaná. A proč bychom ji měli vařit?"

Každoměsíční noční můra

Během studií Tereza cestovala po světě a propadla kiteboardingu, surfování s padákem. Nehoda ve vlnách ji ale přiměla vrátit se do Čech, kde nemohla sehnat své oblíbené živé potraviny, jimž uvykla v zahraničí. Některé proto začala dovážet, až se rozhodla uplatnit i své vlastní nepečené a nevařené dobroty. Tak vznikla společnost Lifefood.

Tereza si pronajala malou polorozpadlou pekárnu, sehnala pár zaměstnanců a začala vyrábět tyčinky i krekry v bio a raw kvalitě. "Jenomže firma nevydělávala a dluhy narostly do milionů. Sehnat každý měsíc peníze na výplaty pro mě představovalo noční můru. Kdybych tehdy mohla skončit a odejít s prázdnýma rukama bez dluhů, udělala bych to. Jenže já věděla, že když všeho nechám, do smrti své dluhy nesplatím."

Podnikání z pláže

Teprve po dvou letech, kdy denně šestnáct hodin denně a sedm dní v týdnu pracovala, si mohla Tereza vydechnout a na jediný den vyjet z Prahy na dovolenou. "Naštěstí jsme pak expandovali na zahraniční trhy, firma se postupně hrabala z dluhů a nedávno jsem už i přestala odepisovat ztrátu. Teď už bych neměnila. Mám zhruba stovku zaměstnanců a distributory po celé Evropě," pochvaluje si mladá podnikatelka, která se hned, jak měla možnost, znovu vrhla na kiteboarding. I letošní zimu - jako už poněkolikáté - stráví v teple se svým milovaným sportem. "Jsem každý den online a firmu řídím. Zároveň si ale užívám tepla v Brazílii nebo na Filipínách. S padákem na prkně už i závodím."

Článek vyšel v prosincovém čísle, 2013, časopisu Cosmopolitan.