Tak trochu jiná farma na makadámie

Tak trochu jiná farma na makadámie

Pojďte se podívat do Keni, kde se šetrně a v souladu s přírodou i jejími obyvateli pro vás pěstují makadámie. 

Lifefood spolupracuje s malými rodinnými firmami, je to součást našeho přístupu ke světu. Férovou spoluprací rozvíjet sebe i patnery. Naši partneři proto musejí splňovat mnohé podmínky a kromě fér přístupu je to i pěstování bez chemie. Na naše produkty zkrátky nikdy nesmí žádný pesticid, herbicid atd. ani vidět. Nic, co by škodilo jak přírodě, půdě, tak lidem, kteří se o ni starají.

Dnes bychom vám rádi představili jednu malou farmu v Keni. Dodává nám pro vás makadámie. Malý kulaťoučký zázrak - ne tak známé oříšky, které jsou plné překvapivých zdravotních benefitů.

Makadamie z rodinných farem kolem Mt. Kenya

Naše makadamie pocházejí z malých rodinných farem z okolí hory Mt. Kenya v Keni. V malebném tropickém prostředí v nadmořké výšce 1500 m.n.m., se kromě makadámií pěstují i další plodiny, jako je třeba mango, avokádo, banány, káva, obiloviny či fazole. Zatímco třeba čajovníky se v této oblasti pěstují jako monokultura na velkých plochách za použití pesticidů, makadámie lemují malé a pestré pozemky drobných farmářů a daří se jim bez použití herbicidů i pesticidů. Jedním z prvních, kteří začali s pěstováním BIO certifikovaných makadamů, je Henry Kinoti.

Makadamová farma v Keni

Na jeho pozemku v regionu Meru roste víc než 1000 makadamiových stromů. Většina z nich byla vysázena před 15-18 lety. Užitek ze stromů má několik generací Henryho rodiny. Hospodářstství po něm v současnosti přebírá jeho syn Mugambi. Makadámie jsou plodné velmi dlouho, dožívají se v průměru 75-100 let. I proto si vysloužily pojmenování "penzijní" stromy. 

V oblasti Kirinyaga se farmář Evanson Njeru oproti tomu stará už o starší stromy, jeho makadámiím je většinou už kolem 50 let. Stále jsou pro něj významným zdrojem obživy. 

Makadamová farma v Keni

Fair obchodování má přímé dopady na konkrétní rodiny

Za BIO certifikované makadamové ořechy dostávají farmáři v Keni o 10-15 % víc než za konvenční ořechy. Dalších 15 % navrch mají díky zapojení do systému Fair Trade - systému spravedlivého obchodu.

Náš dodavatel nakupuje BIO a Fairtrade makadamy přímo od farmářů, ne od zprostředkovatelů, což je daleko náročnější na koordinaci práce. Má však dobře zaběhnutý systém vlastních regionálních výkupních stanic a terénních pracovníků s motorkami. To jim umožňuje být v kontaktu i s farmáři v odlehlejších oblastech, kde je pro ně výkup jejich produktů nenahraditelným zdrojem financí. 

Makadamová farma v Keni

Výhodné pro farmáře také je, že peníze dostávají ihned v okamžiku prodeje, žádné čekání. To není zdaleka v tomto odvětví standard, velké firmy těží z toho, že si mohou diktovat podmínky a malým farmářům nezbývá, než dlouhé měsíce čekat na svou platbu. To u Fair Trade neexistuje, každý je odměněn za svou práci co nejdříve. 

když je práce pro ženy

Makadamové ořechy se vykupují celé, ve slupce. Následně se suší a až potom se z nich odstraňuje slupka. Následuje ruční třídění, která probíhá v několika fázích a nakonec se ořechy zabalí do vakuových pytlů. V podniku našeho dodavatele v Nairobi se na tomto procesu podílí přes 300 zaměstnanců, kteří jsou z většiny ženy. To je velice důležitý sociální aspekt, protože na ženy jsou navázané celé rodiny a tak možnost nezávislosti a možnosti si vydělat, je pro ně nenahraditelná.

Makadamová farma v Keni

.

Makadamová farma v Keni

 

Výkupní stanice

.

Zpracování makadamových ořechů v Nairobi

.

Zpracování makadamových ořechů v Nairobi

 

.