Lifefood spolupracuje s malými rodinnými firmami, je to součást našeho přístupu ke světu. Férovou spoluprací rozvíjet sebe i patnery. Naši partneři proto musejí splňovat mnohé podmínky a kromě fér přístupu je to i pěstování bez chemie. Na naše produkty zkrátky nikdy nesmí žádný pesticid, herbicid atd. ani vidět. Nic, co by škodilo jak přírodě, půdě, tak lidem, kteří se o ni starají.
Dnes bychom vám rádi představili jednu malou farmu v Keni. Dodává nám pro vás makadámie. Malý kulaťoučký zázrak - ne tak známé oříšky, které jsou plné překvapivých zdravotních benefitů.
Makadamie z rodinných farem kolem Mt. Kenya
Naše makadamie pocházejí z malých rodinných farem z okolí hory Mt. Kenya v Keni. V malebném tropickém prostředí v nadmořké výšce 1500 m.n.m., se kromě makadámií pěstují i další plodiny, jako je třeba mango, avokádo, banány, káva, obiloviny či fazole. Zatímco třeba čajovníky se v této oblasti pěstují jako monokultura na velkých plochách za použití pesticidů, makadámie lemují malé a pestré pozemky drobných farmářů a daří se jim bez použití herbicidů i pesticidů. Jedním z prvních, kteří začali s pěstováním BIO certifikovaných makadamů, je Henry Kinoti.

Na jeho pozemku v regionu Meru roste víc než 1000 makadamiových stromů. Většina z nich byla vysázena před 15-18 lety. Užitek ze stromů má několik generací Henryho rodiny. Hospodářstství po něm v současnosti přebírá jeho syn Mugambi. Makadámie jsou plodné velmi dlouho, dožívají se v průměru 75-100 let. I proto si vysloužily pojmenování "penzijní" stromy.
V oblasti Kirinyaga se farmář Evanson Njeru oproti tomu stará už o starší stromy, jeho makadámiím je většinou už kolem 50 let. Stále jsou pro něj významným zdrojem obživy.

Fair obchodování má přímé dopady na konkrétní rodiny
Za BIO certifikované makadamové ořechy dostávají farmáři v Keni o 10-15 % víc než za konvenční ořechy. Dalších 15 % navrch mají díky zapojení do systému Fair Trade - systému spravedlivého obchodu.
Náš dodavatel nakupuje BIO a Fairtrade makadamy přímo od farmářů, ne od zprostředkovatelů, což je daleko náročnější na koordinaci práce. Má však dobře zaběhnutý systém vlastních regionálních výkupních stanic a terénních pracovníků s motorkami. To jim umožňuje být v kontaktu i s farmáři v odlehlejších oblastech, kde je pro ně výkup jejich produktů nenahraditelným zdrojem financí.

Výhodné pro farmáře také je, že peníze dostávají ihned v okamžiku prodeje, žádné čekání. To není zdaleka v tomto odvětví standard, velké firmy těží z toho, že si mohou diktovat podmínky a malým farmářům nezbývá, než dlouhé měsíce čekat na svou platbu. To u Fair Trade neexistuje, každý je odměněn za svou práci co nejdříve.
když je práce pro ženy
Makadamové ořechy se vykupují celé, ve slupce. Následně se suší a až potom se z nich odstraňuje slupka. Následuje ruční třídění, která probíhá v několika fázích a nakonec se ořechy zabalí do vakuových pytlů. V podniku našeho dodavatele v Nairobi se na tomto procesu podílí přes 300 zaměstnanců, kteří jsou z většiny ženy. To je velice důležitý sociální aspekt, protože na ženy jsou navázané celé rodiny a tak možnost nezávislosti a možnosti si vydělat, je pro ně nenahraditelná.

.


.

.

.