Tak trochu jiná farma na kešu oříšky

Tak trochu jiná farma na kešu oříšky

Mýtus vyvrácen: Kešu mohou být raw. Ale není to snadné.

Slyšíme to kolem sebe zas a znova: kešu ořechy nemohou být raw, tedy syrové. Není možné je dostat z jejich tvrdé skořápky bez použití tepla. Nebo, možná jste také slyšeli, že kešu ořechy jsou dokonce jedovaté a bez zahřátí s nimi nejde pracovat. Je to pravda. A ne úplně. Je to totiž taková „urban legend“, které jsme uvěřili, protože to nikdo jinak nedělá. A protože nikdo neví, že by se to dalo dělat jinak, obecně se začalo myslet, že to jinak ani dělat nejde (což by se dalo použít jako širší paralela života).

Pravdou je, že kešu ořechy skutečně lze získávat bez použití vysokých teplot. Ale celosvětový velký potravinářský byznys to nedělá, protože je to náročné a tudíž finančně neatraktivní. Proč by nás to mělo zajímat? Proč je lepší skutečně raw oříšek?

Kešu jablíčko

„Zabíjej mě pomalu“ neboli standardní velkopotravinářský byznys

Podívejme se na to, jak „standardní“ potravinářské velkopodniky sklízejí kešu ořechy. Na začátku je plod, kterému se říká kešu jablíčko. Každé jablíčko má právě jeden jediný oříšek. Tato jablíčka se nejdříve musí nasbírat a pak se několik dní suší. Následuje dobývání samotného kešu oříšku, té jedlé dobroty, jak ji známe z obchodů.

Je ukryt v extrémně tvrdé skořápce, která se standardně zpracovává tak, že ořechy vystavuje vysokým teplotám, opéká je na velkých pánvích, aby skořápka změkla. Tento proces je nebezpečný ze dvou důvodů. Jednak pod skořápkou je jedovatá žíravina, takže lidé musejí být velice opatrní a nosit ochranné rukavice a brýle. A jednak spalováním vznikají nebezpečné látky, které navozují zdravotní problémy. Umíte si to představit? Pracovníci musejí ručně vydobít každý jeden z malých krémových pokladů. Počkat, řekli jsme krémový?

Krémový... Kvalita nebo kvantita?

Všimli jste si někdy, jak zoufale vypadají kešu ořechy v běžném obchodě? Bývají malé, scvrklé, vyschlé, s nevábnou zašedlou barvou. Jejich chuť je na tom stejně, marně ji lovíte na chuťových pohárcích.

Možná nyní vrtíte hlavou nevolí - „Ale já mám rád kešu ořechy z toho obchodu odnaproti! Celkem mi chutnají, co je na nich špatného?“ Pak nám dovolte se zeptat: ochutnali jste někdy nějaký jiný oříšek? Nebo rovnou k jádru věci: ochutnali jste někdy náš lifefoodí raw kešu oříšek v bio kvalitě? Pokud ne, prosím, učiňte tak. Jedině tak pochopíte, o čem jsou tyto řádky. Objevíte celý nový oříškový vesmír, to vám slibujeme.

Naše kešu nejsou nikdy zahřívány. Jejich dolování ze skořápky proto trvá déle (a jedovatá šťáva je dokonce bez zahřátí méně agresivní, což je další důležitý bonus.) Proto toto syrové zpracování velkopotravinářské podniky nepoužívají, protože „čas jsou peníze“.

Jenže Lifefood, jak víte, je jiný. Pro nás jsou důležitější vztahy a planeta Země než zisk. A to všechno musí souladit s tím nejlepším, co přinášíme našim zákazníkům. Vám. Díky tomu všemu se nám podařilo najít malé farmy, kde se vrátili k původnímu získávání kešu ořechů za studena. Je to dražší. Ale pro nás je to jediná cesta, protože my volíme vždy to nejlepší, volíme to pro vás.

Kešu farma s úsměvem

Protože prostě milujeme to nejlepší.

V našich kešu nikdo nezabíjí život, naopak si uchovávají všechny potřebné živiny. Jsou to živé dary přírody, malé zázraky nádherného tvaru, barvy a především opravdu krémovité chuti. A přesně tyto nadupané poklady najdete v našich produktech.

Protože naše jediná cesta je dělat zkrátka ty nejlepší a nejchutnější produkty plné života. A opravdové bio raw kešu ořechy jsou jejich nezbytnou součástí. Přejeme dobrou chuť!

Tereza Havrlandová, zakladatelka Lifefoodu, na kešu farmě

 

Chcete vědět ještě víc? Podívejte se na video, v kterém o raw kešu mluví Tereza Havrlandová, zakladatelka Lifefoodu.