Jarní bylinky a různé "plevele" se stávají čím dál více populární. Objevujeme jejich sílu a zdravotní účinky. Se zhoršující se kvalitou potravin v supermarketech se znovu vydáváme do přírody, abychom tam nacházeli jedlé poklady. Přivítejte jedlé plevele a všemožné rostlinky i ve své kuchyni!
Dnes pro vás máme tři oblíbené klasiky, dvakrát si uděláme pomazánku z medvědího česneku a jednou znovuobjevíme zelený poklad, který mnozí ze zahrádkářů znají jako neodbytný plevel: bršlici kozí nohu. My se s bršlicí zkamarádíme a pozveme ji k nám na talíř. Odmění se jak "odplevelená" zahrada, tak naše tělo s radostí přijme příliv vitamínů. Jdeme na to!
PS: Při sběru je dobré přírodě za dary poděkovat a trhat s vědomím dalšího pokračování života rostlin.
raw pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední dobou velmi oblíbený a vyhledávaný. Po zimě přináší tělu čerstvost a vitalitu a navíc do kuchyně vnáší svůj nezaměnitelný štiplavý nádech.
Pesto z medvědího česneku je velice jednoduché.
pomazánka z medvědího česneku se lněným semínkem

Jakmile zvládnete základní pesto, budete mít chuť experimentovat a rozšiřovat si chutě i obzory. Wlastin tip na pomazánku z medvědího česneku vyžaduje trochu přípravy, především si včas vzpomenout na namáčení semínek. Rozhodně se ale stane stálicí vaší zdravé kuchyně.
Výživné pesto z bršlice kozí nohy

A je tady bršlice. Pro někoho úporný plevel, pro jiného kulinářský poklad. Její mladé lístky jsou křupavé a ne přehnaně aromatické, takže se hodí do mnoha jídel včetně salátů.
Postup na pesto je jednoduchý a dá se navíc experimentovat.
.
Jak si jarní pomazánky nejlépe vychtunat? Na našich raw krekrech plných aktivovaných bio semínek a nebo třeba jako ochucení salátu. Dobrou chuť!