Lidé si volí / zatracují veganství z mnoha důvodů. Někteří jej po čase opouštějí, jiní vytrvávají, zkrátka život jde. Volba je vždy nádherně barevným mixem ekologických, zdravotních, etických a jiných všemožných důvodů. Důvody se různě proměňují a i to je vše v pořádku. Každý máme svou vlastní cestu. V tomto článku bychom se rádi podívali, jak je to s tou etikou.
Zvířata jsou kamarádi a kamarádi se nejí. Nebo?
Asi nejznámější argument. Vlastně by se jím dalo začít - a skončit. Zvířata jsou zkrátka živé bytosti a vegani, etičtí vegani, se domnívají, že není tak úplně jisté, že máme právo je jíst. Spíše se tedy domnívají, že nemáme. Obecná moudrost, selský rozum, znamení předků a dosaďte si své vlastní - může argumentovat, že "tak to bylo odjakživa". Lidé zkrátka loví a konzumují zvířata odjakživa. Nepopiratelně je zvíře již hodně dlouho využívanou komoditou na cestě lidského vývoje. Ale troufli byste si říci skutečně, že "odjakživa"? Kde začíná to "odjakživa"? V době, kdy jsme běhali s oštěpy za mamuty a nebo v době, kdy jsme baštili zelené výhonky ze stromů? Nebo když byl člověk ještě jen zárodek a jakousi molekulou na cestě vývoje této fantastické planety? Zkrátka argumentace jakýmsi "odjakživa" nebo "vždycky to tak bylo a je to normální" selhává.
Ale zpátky ke kamarádům, které nejíme. Veganům se často vyčítá jistá přecitlivělost a někdy až diskusní agresivita, některé diverzní akce typu osvobozování slepic v očích většinové veřejnosti na sympatiích též nepřidají. Ale tohle musíme brát a musíme odpustit. Vegani toho zkrátka ví příliš a nezavírají před tím oči. Ví naprosto přesně, co se odehrává za zdmi jatek, co se děje v bourárně, jak se zachází se zvířaty v místech, kde se mění na pouhá kila jídla. Často mají vlastní zkušenosti, taktéž dokumentaristická scéna téma zmapovala a mapuje tak dokonale, že dnes není prakticky možné se nějakému tomu "drastičtějšímu" záběru vyhnout. Dělí nás však ochota přivírat oči.

utrpení a živočišná produkce
Jak bylo zmíněno výše, vegani se zkrátka domnívají, že zvířata nebyla stvořena k tomu, aby skončila na našich talířích. Ať už se budeme bavit o klasických jatkách nebo střílení pro zábavu (někdy obhajované údržbou ekosystému), se smrtí zvířat je vždy spojena bolest. A to je něco, co vegan druhému způsobovat nechce.
Důležité je však zmínit jedno. Veganství neodmítá pouze maso. Veganství odmítá využívání jakýchkoli živošičných produktů. Výrobky, které vegani odmítají jsou například mléko, vajíčka, kožené výrobky, med. Někdo odmítá třeba i používání kravských rohů v dynamickém bio zemědělství podle Steinera, ta hranice, co je pro koho využívání zvířat a co už ne, je tenká a nutno říct individuální. Proč tedy kromě masa odmítat i ostatní živočišné produkty? Důvod je obdobný jako u masa. Násilí.
Například takový nejběžnější produkt v supermarketu. Mléko. Není žádným tajemstvím, že z krav se dělají stroje na mléko a že realita produkce mléka je na hony vzdálená idylickým obrázkům kraviček pasoucích se na rozkvetlých loukách. Realita je o dost ošklivější (obrázky a videa si doporučujeme vyhledat sami). Koloběh plození telat, jejich odebírání, naběhlá bolavá vemena, dojení a dojení až na krev, antibiotika proti nemocem. Taková vydojená kráva je na konci svého životního cyklu (krásné spojení, že) opravdu doslova... vydojená. Vegani odmítají toto násilí ve jménu bílého doušku a raději si doma udělají mléko třeba z mandlí. Nebo máku. Našich 20 tipů na veganská mléka vám dokážou dodat nekonečnou inspiraci. Nebo ... si nedělejte žádné, i to jde.
Co třeba vajíčka? Není člověka, co by neslyšel slovo "klecový chov" a "podestýlka" a podobně. Ať tak či tak, pomínky zůstávají u produkce vajec podobně žalostné a není nutné je tady všechny opakovat. Dobrá zpráva je, že se - kromě státi se veganem a vejce prostě nejíst - dnes dá i dělat něco víc, třeba si vzít slepici domů nebo podpořit různé organizace jako třeba Obránce zvířat.
A pak jsou tu kožené kabelky, kožené boty, luxusní kožené kabelky i boty ze zvířat chovaných výhradně za účelem státi se luxusní koženou kabelkou nebo botou... A kožená bundy, pouzdra na telefony, sedačky, a také popelníky z rohů chráněných nosorožců - ale to už se dostává příliš daleko. Pojďme zpátky do běžné reality dnešního člověka, spotřebitele.

Podívat se zblízka na každý talíř
"Člověk na to prostě nesmí moc myslet, nebo by se z toho zbláznil," říkají si všežravci často. Pravda je taková, že mnoha lidem maso prostě chutná a nebo by jej třeba i omezili, ale obávají se zdravotních důsledků. Přímá konforntace je hrozivá. Tak nějak povšechně se dnes už všechno ví, ale pocit hrůzy ze záběrů jatek přetrvá - právě do první porce na talíři. Zvířata prostě musí umírat. Vegani mají v tomto směru mnohem větší citlivost. Místo aby viděli steak nebo masovou kouli, vidí zvíře, které muselo zemřít, jeho oči, to že mělo matku a v jakých podmínách asi žilo a zemřelo. Někteří mnohdy nechápu, jak zavilí milovníci zvířat dokážou na druhu stranu sedět bez výčitek nad talířem s masem z velkochovu a ingorovat tak zvířecí utrpení.
diskuse na obou stranách
Faktická diskuse bez zbytečných emocí a napadání je plodná pro obě strany. Pro vegany je prostým faktem, že zvířata se musejí zabít, že umírají a trpí čistě pro lidské potěšení - v době, kdy existuje nahrážka snad na cokoliv zvířecího, spousta literatury, webů, blogů, doporučení, a také pomocných potravinových suplementů se zdá veganství daleko jednodušší cestou než kdy dřív. Kromě etického rozměru má veganství ještě svůj zdravotní a ekologický rozměr.
Disclaimer: Všechny Lifefood produkty jsou 100% vegan.