Jak víte, v Lifefoodu jezdíme osobně vybírat suroviny, pečujeme o vtahy s dodavateli, zajímá nás, jak to vypadá na poli. Proč? Protože pro vás chceme mít vždy jen ty nejlepší, nejšťavnatější a vitamíny nejnabitější plody. Abychom z nich mohli vyrábět ty nejlepší tyčinky, krekry a vůbec všechny naše dobroty.
Už jsme vám ukázali, jak to vypadá v Keni na makadamiové farmě, v Peru na kakaové farmě a dnes bychom vás rádi zavedli do míst, kde se pěstují takové malé černé oválky plné vitamínů. Ano, máme na mysli královnu zdravých talířů, olivu. Pojďte se podívat, jak to na takové neobyčejné olivové farmě vypadá.

Nahoře:
Tereza Havrlandová, majitelka Lifefoodu, je na návštěvě farmy, kde se pěstují pro Lifefood olivy. Nacházíme se v Peru a provázet nás bude sám pan majitel. Máme radost, že jsme po dlouhém hledání našli opravdu spolehlivého dodavatele, který ručí za všechny pro nás klíčové kvality, jako je bio a raw, tedy zpracování za nízkých teplot, aby nedocházelo k snižování obsahu živin v plodech. A jsme tady. Jsou výborné! Máme radost, že si prohlédneme, kde a jak naše olivy rostou a jak se o ně pečuje. Záleží nám nejen na péči o rostliny v bio raw režimu, ale i vztazích a přínosu naší spolupráce pro komunitu.

To je ona, peruánská oliva. Stromy se dožívají desítek a stovek let. Rostou den za dnem v klidu, vystaveny blahodárnému slunci, z něhož čerpají živiny. Které pak předávají vám.

Impozantní obrázek, že? To jsou fermentační nádoby. Tady se syrové olivy fermentují ve slaných nálevech, aby se z nich dostala jejich typická nepoživatelná hořkost. Na této farmě nepoužívají žádné tepelené ošetření oliv. Proto jsou tak výjimečné, už jste ochutnali?

Tady můžete vidět dokonce srovnání velikostí nádob s dospělým člověkem. Pracovnice na farmě oddělují zrno od plev, respektive v případě olivové farmy samozřejmě vadné olivy od těch bez kazu.

To nás hodně zaujalo – cesta z olivových pecek. Nejen, že je zcela bio a eko a po použití se nenápadně vytratí do přírody, ale na bosou nohu je to navíc výborná masáž!

Mladý stromek. Plodit bude až za mnoho let. Práce s olivami je jako zenová meditace, kde se prolíná minulé s budoucím, práce rukou před námi a úrody generací po nás.

Provázel nás osobně majitel farmy. Je na svou práci a práci svých předků opravdu hrdý.

Sušárna oliv. Žádné vysoké teploty, vysoušecí tunely a podobné průmyslové zlepšováky, které bohužel ale zároveň ničí podstattu plodů, jejich skutečnou chuť i výživné látky. Na farmě se suší postaru, pomalu, za přirozených teplot. Jedinou inovací jsou nerezové tabule.

Tereza s Hansem, kolegou z Holandska. Děkujeme za prohlídku, vše se nám líbilo, postupy se dodržují, jak mají a všechno funguje na jedničku. Máme jistotu, že vám v Lifefoodu dodáváme opravdu s láskou opečovávané olivy, které jsou nejdelikatesnější na celé planetě. Můžete si je pořídit samotné jako výborný dezert, nebo v plackách a nebo v snack tyčince Rawsage.
.