Z oříšků a semínek lze připravit vysoce vyživující nápoje vhodné pro lidi, kteří nemohou semínka a oříšky řádně pokousat. Pokud oříšky a semínka řádně pokoušeme, dochází k obohacení enzymy ze slin, ke zlepšení stravitelnosti a nedochází k oxidaci jako při použití mixéru. Pokud máte v pořádku chrup, není důvod tyto nápoje / veganská mléka připravovat.
Předem
Semínka i oříšky je vhodné před použitím minimálně na 6 hodin namočit, potom propláchnout a buď dál klíčit nebo hned použít. Tímto postupem deaktivujete inhibitory klíčení. Pro přípravu 1 l nápoje stačí zhruba 1 dcl suchých semínek nebo oříšků.
Postup
Pokud máte dostatečně výkonný mixér, nemusíte nápoj filtrovat, v opačném případě použijte jemné síto, plátno nebo filtr. Pevnou složku, zbylou ve filtru můžete použít na přípravu pomazánek. U některých tučnějších druhů je výhodné použít vodu teplou 40 stupňů Celsia. Tímto postupem získáte základní nápoj. Pokud chcete sladší chuť, lze přidat do mixéru sušené sladké ovoce (datle, fíky, rozinky, švestky...). Sušené ovoce je dobré propláchnout, namočit a použít i s vodou ve které se namáčelo. Lze dochucovat i vanilkou, skořicí, či dalšími produkty, jistě si doplníte své oblíbené chutě.
20 tipů na mléka z oříšků a semínek
1. Slunečnicový nápoj
Loupaná slunečnicová semínka je dobré nechat po namočení a propláchnutí lehce naklíčit (12-24 hodin), pokud jsou živá, klíčí výborně. Velmi levná a dostupná varianta rostlinného nápoje. Vhodný v těhotensví, v době růstu, při nervovém vypětí.
2. Sezamový nápoj
Lze použít loupaný i neloupaný sezam. Černý sezam má poněkud zemitou příchuť, světlý je chuťově jemnější. Pro vysoký obsah beta-karotenu je výborný na zlepšení zraku. Dodává tělu organicky vázaný vápník, hořčík a fosfor. Vhodný při depresích.
3. Kokosový nápoj
Lze připravit buď ze strouhaného kokosu, který předem namočíme, nebo z bílé dužiny čersvého kokosového ořechu (hnědou slupku škrabkou odstraňte). Pro vysoký obsah sodíku se hodí pro horké dny nebo při těžké práci nebo sportu, když se člověk více potí.
4. Lněný nápoj
Lněná semínka vyloučí po namočení sliz a poněkud hůře se pak proplachují. Lze použít jak hnědý tak zlatý len, zlatý má poněkud jemnější chuť. Ozdravuje střeva. Pomáhá při zánětech. Vhodný při cévních onemocněních.
5. Makový nápoj
Mák je dobré nechat namáčet v chladu alespoń 24 hodin. Obsahuje mnoho vysoce využitelného organického vápníku. Je lépe ho připravovat s teplou vodou. Skvělá prevence osteoporózy.
6. Mandlový nápoj
Mandle po namočení propláchneme a oloupeme hnědou slupku. Pokud mandle nejsou loupané s použitím vyšších teplot jde to velmi snadno a této činnosti se rády účastní i děti. Z každé mandle je dobré kousek ochutnat, protože jedna hořká chuťově znehodnotí celý nápoj. Je vhodné použít teplou vodu. Chuťově velmi jemný a sladký i bez přislazování. Obsahuje organicky vázaný dobře využitelný hořčík.
7. Nápoj z kešu
Kešu stačí namáčet 4 hodiny. Opravdu tepelně nezpracované kešu nejsou levné a těžko se shánějí, ale nápoj z nich se řadí mezi chuťově nejlepší. Je velmi výživný. Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B a hořčíku. Pomáhá při depresích a nervozitě. Vhodný pro těhotné a kojící ženy a pro děti.7. Nápoj z vlašských ořechů Namočené a propláchnuté vlašské ořechy je vhodné mixovat s teplou vodou. Jedná se o lokální dostupnou skořápkovinu. Nápoj je velmi výživný, obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E. Obsahuje organicky vázaný hořčík, fosfor, zinek, železo, měď a vápník. Podporuje krvetvorbu. Chrání před nemocemi srdce a cév. Vhodný pro studenty a duševně pracující.
8. Kaštanové mléko
Jedlé kaštany oloupeme a namočíme. Potom kartáčkem odstraníme hnědou slupku. Mixujeme s teplou vodou. Nápoj je sladký i bez přidání sušeného ovoce, je velmi dobře stravitelný a vhodný pro děti.
9. Lískooříškový nápoj
Lískové oříšky namočíme, propláchneme a můžeme mixovat i s hnědou slupkou. Jedná se o lokální dostupnou skořápkovinu. Je vhodné použít teplou vodu. Vhodný při vyčerpání jak fyzickém, tak psychickém.
10. Makadamiový nápoj
Jeden z nákladnějších nápojů. Je vhodné použít teplou vodu. Velmi výživný a chuťově jemný. Pro svůj vysoký obsah tuku je tato peckovice poměrně náchylná ke žluknutí a sehnat kvalitní makadamie není snadné.
11. Nápoj z para ořechů
Vzhledem k vysokému obsahu tuku jsou tyto ořechy náchylné ke žluknutí a sehnat kvalitní para ořechy není snadné. Při přípravě nápoje je vhodné použít teplou vodu. Chuť je výrazná, pokud někomu chutnají para ořechy jistě si oblíbí i tento nápoj. Obsahuje hodně hořčíku. Posiluje nervovou soustavu, napomáhá krvetvorbě a zyšování imunity.
12. Nápoj z pekanových ořechů
Jeden z nejchutnějších nápojů. Při mixování je vhodné použít teplou vodu. Vhodný pro studenty a duševně
pracující.
13. Nápoj z piniových jadérek (neboli cedrových)
Jedná se o semínka ze šišek. Pro obsah esenciálních silic má nápoj zajímavou příchuť. Pro svůj vysoký obsah
organicky vázaného dobře využitelného zinku je nápoj vhodný pro malé chlapce. Obsahuje málo sodíku,
nezatěžuje ledviny a krevní oběh. Podporuje krvetvorbu.
14. Pistáciový nápoj
Kvalitní syrové pistáciové oříšky se dají poměrně těžko sehnat a jejich cena je vysoká. Při přípravě je vhodné
použít teplou vodu. Obsahuje málo sodíku, je vhodný i při nemocech ledvin a srdce. Je výborným zdrojem
energie. Obsahuje organicky vázané železo a měď, kyselinu listovou a karoteny, podporuje krvetvorbu.
Vhodný pro sportovce a studenty.
15. Nápoj z chia semínek
Chia semínka namočíme, po namočení zpočátku v krátkých intervalech promícháváme, aby se neslepila. Počítejte s tím, že nasají až 10ti násobek svého původního objemu, na namáčení použijte dostatek vody. Propláchnout je prakticky nelze. Pokud při mixování použijeme málo vody, připravíme místo nápoje výborný rostlinný puding, který lze libovolně dochutit. Jsou velmi vyváženým zdrojem Omega-3 mastných kyselin. Nápoj nebo puding je vhodný před déletrvajícím náročným fyzickým výkonem, pomůže udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
16. Pohankový nápoj
Za studena loupaná pohanka při namočení vylučuje sliz, ale lze ji proplachovat a velmi dobře a rychle klíčí. Tmavá pohanka je termicky loupaná, teplem znehodnocená a neklíčí. Pohankový nápoj napomáhá zlepšení pružnosti cév, regeneruje jaterní buňky. Vhodný při silné a dlouhé menstruaci a pro těhotné.
17. Nápoj z konopných semínek
Jeden z nejhodnotnějších nápojů můžeme připravit buď z neloupaných nebo oloupaných semínek. Neloupaná semínka je lépe nechat namáčet alespoň 12 hodin a poté ještě proplachovat dokud nezačnou klíčit. Oloupaná semínka stačí namáčet 4 hodiny a pak propláchnout. Nápoj z oloupaných semínek je jemnější a vhodný pro malé děti. Pokud použijeme neloupaná semínka je nutné nápoj přefiltrovat. Pomáhá vyléčit záněty, posiluje imunitu, vhodný pro sportovce a děti.
18. Nápoj z ostropeřcových semínek
Semínka je dobré namáčet 12-24 hodin a poté proplachovat dokud nezačnou klíčit. Nápoj je vhodné přefiltrovat. Vynikající pro ozdravení jater.
19. Nápoj z dýňových semínek
Velmi výžiný nápoj bohatý na organicky vázaný zinek. Vhodný pro muže. Pomáhá i při nespavosti a úzkostných stavech, zejména pokud se přisladí datlemi.
20. Nápoj z kakaových bobů
Slovo na závěr
Často se na workshopech a přednáškách o živé rostlinné stravě setkávám s otázkou čím nahradit mléko? A já odpovídám - proč ho nahrazovat?
Přirozeně se mláďata savců v nejranějším věku živí mlékem své matky a poté, co jsou sama schopna přijímat jiné jídlo, přestávají mléko postupně pít a matce se přestává tvořit. Není důvod pít mléko v pozdějším než kojeneckém věku a není důvod pít mléko jiných živočišných druhů. Složení mléka každého savce je unikátní a je přesně určeno potřebám děťátka toho kterého druhu. Jeho složení se mění v závislosti na věku a momentálních potřebách každého jednoho dítěte, které ke svojí mamince vysílá zprávy o tom, co zrovna potřebuje. Nelze očekávat, že mléko vytvořené k tomu, aby z např. telátka vyrostl býk, bude složením odpovídat výživovým potřebám člověka jakéhokoli věku. Konzumace mléka mimolidských savců přináší člověku jak zdravotní tak etickou zátěž. Potřeba nahrazovat mléko je tedy jen psychickou potřebou nahradit něco nač jsme zvyklí něčím podobným, aby přechod k nízkozátěžovému jídlu byl pozvolný a příjemný.
Poznámka: Výše uvedený text není zdravotním tvrzením. Uvádět vliv potravin a většiny jejich složek na lidské zdraví je od 14.12. 2012 zakázáno nařízením Evropské komise č. 432/2012, pokud nebyly u potraviny či doplňku stravy provedeny klinické testy v souladu s nařízením Evropské komise. Výše uvedený text je pouze souborem informací z veřejně dostupných zdrojů. Zmiňované potraviny nejsou farmaka a jejich konzumace a péče odborných zdravotnických pracovníků mohou mít v případě zdravotních potíží velmi rozdílné účinky.
Fotografie byly pořízeny 12. 3. na workshopu pracovní skupiny Jídlo a přírodní léčba Klubu soběstačnosti ve Vile Flora. Surovinami tento večer sponzorovala firma Lifefood.