O zdravotních účincích konzumace datlí se příliš nemluví a většina laické veřejnosti je překvapená, pokud na jednom z prvních míst zmíním prevenci a podpůrnou léčbu diabetes 2. typu. Nevěříte? Vždyť jsou datle "plné cukrů", tak jak by mohly být vhodné pro cukrovkáře?! Podobně jako u ostatních surovin hledejte vyřešení této “záhady” především ve faktu, že všechny studie (i využití v praxi) se týkají celých datlí, popř. datlové pasty, nikoliv samostatných složek, tzn. inkriminovaných cukrů. V případě datlí se jedná o mix fruktózy, glukózy a u některých odrůd i sacharózy. K cukrům nutno přičíst vlákninu (7 g na 100 g datlí), která vstřebávání cukrů zpomalí a především komplex vitamínů a minerálů (viz tabulka níže), které synergisticky s přírodními cukry při prevenci a podpůrné léčbě diabetu hrají hlavní roli.
živina | obsah | % DDD |
kyselina listová(foláty)/vitamín B9 | 15mcg | 4,00 % |
niacin/vitamín B3 | 1610mg | 10,00 % |
kyselina pantothenová/vitamín B5 | 0,805mg | 16,00 % |
pyridoxin/vitamín B6 | 0,249mg | 19,00 % |
riboflavin/vitamín B2 | 0,060mg | 4,50 % |
thiamin/vitamín B1 | 0,050mg | 4,00 % |
vitamín A | 149IU | 5,00 % |
vitamín C | 0mg | 0,00 % |
vitamín K(-1) | 2,7mcg | 2,00 % |
sodík | 1mg | 0,00 % |
draslík | 696mg | 16,00 % |
vápník | 64mg | 6,50 % |
měď | 0,362mg | 40,00 % |
železo | 0,90mg | 11,00 % |
hořčík | 54mg | 13,00 % |
mangan | 0,296mg | 13,00 % |
fosfor | 62mg | 9,00 % |
zinek | 0,44mg | 4,00 % |
Datle jako zdravotní zázrak
Mimo již zmíněnou schopnost datlí regulovat krevní glukózu, na jejímž základě lze datle doporučit diabetikům, toho ale datle umí více. Jak jsem v titulku naznačil, jedná se o přirozenou pomoc při porodu, díky:
- zlepšení dilatace děložního čípku
- zvýšení pravděpodobnosti přirozeného (spontánního) porodu
- zkrácení doby porodu
- nižší nutnosti použití tišících léků
- Z dalších, studiemi podložených zdravotních účinků konzumace datlí, lze pak zmínit především:
- podpůrnou léčbu při hojení mukózní stěny tenkého střeva
- prevence osteoporózy
- podpora správné krvetvorby
- prevence (kolorektální) rakoviny
- podpora nervové činnosti
- snížení rizika infaktu myokardu
Z dalších, studiemi podložených zdravotních účinků konzumace datlí, lze pak zmínit především:
- podpůrnou léčbu při hojení mukózní stěny tenkého střeva
- prevence osteoporózy
- podpora správné krvetvorby
- prevence (kolorektální) rakoviny
- podpora nervové činnosti
- snížení rizika infaktu myokardu
Není datle jako datle. Rychlý datlový základ
V krátkosti něco o odrůdách datlí a jejich kvalitě. Spíše než o konkrétní lokalitě vhodné pro pěstování datlí se můžeme bavit o celém klimatickém pásmu. Táhne se totiž od severozápadní Afriky (Alžír, Tunis) až po Afghánistán. Konkrétní zemi/oblast pak charakterizuje převažující odrůda. Pro nejzápadnější oblasti to je především odrůda Neglet Noor, ve středu celého pásma najdete např. oblíbený Medjool a na Východě pak např. pro Afghánistán typický Aseel. Každá odrůda má svou typickou a nezaměnitelnou chuť.
Při koupi byste si především měli dát pozor na kvalitu - ideální je nakupovat datle s logem EU-Organica v tepelně nezpracované (raw) podobě - velká část vitamínů uvedených výše v přehledu živin patří mezi tepelně nestabilní a tak datle ošetřené při 70°C (obvyklá praxe) má samozřejmě obsah pro tělo pozitivních látek nižší.
Nekvalitnější datle? Samozřejmě Lifefood

A teď ta nejlepší zpráva. Lifefood používá pro výrobu tyčinek Lifebar tepelně nezpracované datle od EU-Organic certifikovaného pěstitele a to odrůdu, která figuruje mezi TOP5 odrůdami s nejvýraznějšími zdravotními účinky! Jedná se o odrůdu Sukkari od pěstitelů Yogi & Yousef. Historie spolupráce s touto saudsko-arabskou firmou sahá do roku 2013, kdy tito dva pánové nabídli prostřednictvím jednoho z crowdfundingových serverů možnost investice do nové sklizně jejich datlí a Tereza, zakladatelka Lifefoodu, se s nimi nakonec dohodla na odběru datlí namísto domluveného podílu na zisku. A společně s Yogi & Yousef rostl i Lifefood! Níže se můžete podívat na poslední z crowdfundingových videí, kde mimo jiné Yogi zmiňuje spolupráci s Lifefoodem.
Funding pitch for date harvest 2016 by Yogi & Yousef from Yogi and Yousef on Vimeo.
Zdroje:
- Effects of date ( Phoenix dactylifera L., Medjool or Hallawi Variety) consumption by healthy subjects on serum glucose and lipid levels and on serum oxidative status: a pilot study(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19681613)
- Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286995)
- The role of nutrients in bone health, from A to Z.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17092827)
Beneficial effects of date palm fruits on neurodegenerative diseases(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994443/) - Dates protect against heart disease(https://www.israel21c.org/dates-protect-against-heart-disease/)
Autor Martin Novotný