Příprava
Rejuvelak koktejl
Namočte quinou přes noc a nechte (ne na přímém slunečním světle) naklíčit. Během klíčení ji dvakrát denně propláchněte. Klíčit lze cokoliv, quinuou jsme zvolili díky jejím chuťovým vlastnostem a proto, že klíčí velmi rychle, již během 12-24 hodin.
Naklíčená semínka dejte do velké sklenice a vlijte filtrovanou vodu. Přiklopte prodyšným ubrouskem a zajistěte gumičkou. Uložte sklenici na 2 dny mimo sluneční světlo, v místnosti s pokojovou teplotou. Minimálně jednou denně obsah promíchejte.
Že je rejuvelak hotový poznáte podle toho, že se voda zbarví do bíla a bude mírně zakalená. Dejte stranou semínka quinoy a tekutinu přelijte do čistých lahví. Hotový rejuvelak vydrží v lednici 4 týdny.
Hotový rejuvelak použijte dle chuti, my jsme jej rozdělili do tří lahví a první ochutili mandarinkou, druhý granátovým jablkem a řepou a třetí kombinací kumkvatu a sušené šťávy z mladého ječmene. Dobře promíchejte a můžete užívat.
Chipsy
Nakrájejte na tenké plátky topinambury a cuketu. Plátky vložte do marinády z oleje, himalájské soli, čerstvě namletého pepře, rozmarýnu a cuket. Marinujte alespoň půl hodiny, poté plátky usušte (v susičce, kde lze nastavit teplotu, nebo na radiátoru či opatrně v troubě).
Vychutnejte si mocné aroma bylinných chipsů a skvělého trávicího pomocníka rejuvelaku!
Tento recept jsme pro vás připravili ve spolupráci se Stefanií z báječného food blogu La Tortoise.