Aperitiv: Rejuvelak koktejl s chipsy

Kategorie:
Raw vánoční menu

Příprava

Rejuvelak koktejl

Namočte quinou přes noc a nechte (ne na přímém slunečním světle) naklíčit. Během klíčení ji dvakrát denně propláchněte. Klíčit lze cokoliv, quinuou jsme zvolili díky jejím chuťovým vlastnostem a proto, že klíčí velmi rychle, již během 12-24 hodin. 

Naklíčená semínka dejte do velké sklenice a vlijte filtrovanou vodu. Přiklopte prodyšným ubrouskem a zajistěte gumičkou. Uložte sklenici na 2 dny mimo sluneční světlo, v místnosti s pokojovou teplotou. Minimálně jednou denně obsah promíchejte. 

Že je rejuvelak hotový poznáte podle toho, že se voda zbarví do bíla a bude mírně zakalená. Dejte stranou semínka quinoy a tekutinu přelijte do čistých lahví. Hotový rejuvelak vydrží v lednici 4 týdny. 

Hotový rejuvelak použijte dle chuti, my jsme jej rozdělili do tří lahví a první ochutili mandarinkou, druhý granátovým jablkem a řepou a třetí kombinací kumkvatu a sušené šťávy z mladého ječmene. Dobře promíchejte a můžete užívat. 

Chipsy

Nakrájejte na tenké plátky topinambury a cuketu. Plátky vložte do marinády z oleje, himalájské soli, čerstvě namletého pepře, rozmarýnu a cuket. Marinujte alespoň půl hodiny, poté plátky usušte (v susičce, kde lze nastavit teplotu, nebo na radiátoru či opatrně v troubě). 

Vychutnejte si mocné aroma bylinných chipsů a skvělého trávicího pomocníka rejuvelaku!

Tento recept jsme pro vás připravili ve spolupráci se Stefanií z báječného food blogu La Tortoise.

Ingredience
česneku 1 stroužek
himalájské růžové soli podle chuti
vody 6 sklenic
olivového oleje
pepře
cukety 2 kusy
prášku ze šťávy mladého ječmene Produkt Lifefood 2 lžíce
quinoy 1 sklenice
červené řepy 1 kus
granátového jablka 1 kus
šalvěje
mandarinek 2 kusy
ovoce kumkvat 10 kusů
hlíz topinambur 2 kusy
bobkového listu
rozmarýnu